Skolyoz nedir

Sağlıklı bir insanın omurgasına yandan bakıldığında omurganın düz olmadığı görülür. Fakat arkadan bakıldığında ise dümdüz bir omurga ile karşılaşılır. Eğer omurganın arkadan duruşunda sağa sola ve rotasyonel deformite varsa buna skolyoz yani omurga eğriliği denir.

Skolyoz nedir

Skolyoz (Omurga eğriliği) bir hastalık değildir, bulgudur. Birçok hastalığa bağlı olarak çıkabilmektedir. Skolyozun çeşitli nedenleri olabilir. Bugün en sık görülen skolyozun, nedeni ise hala bilinmemektedir.

SKOLYOZ BELİRTİLERİ

Skolyoz, toplumda %4 oranında görülen bir bulgudur. Bunlardan çoğunluğu çok büyük eğrilikler olmayan düşük dereceli deformelerdir. Omurga eğriliği kız çocuklarda erkek çocuklara nazaran daha fazla görülmektedir. Çocukların gelişimini tehdit eden omurga eğriliği erken teşhis edilirse tedavisi daha kolay olmaktadır. Fakat geç teşhis edilen skolyoz çocukların gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Skolyoz nedir

Özellikle ergenlik çağında ortaya çıkan ve sebebi bilinmeyen skolyozun en sık görülen belirtileri şu şekildedir:

- Omuzda asimetri, bir omuzun daha yüksek olması

- Beldeki girintilerin asimetrik olması

- Bacak seviyelerinin farklı olması

- Sırtta kamburluk görüntüsü yaratan bir hörgücün olması

- Gögüs kafesinde asimetri

- Kürek kemiğinde çıkıntı

SKOLYOZ TEDAVİSİ

Skolyozun tedavisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Kişide omurga eğriliğine neden olan hastalığa ve skolyozun türüne göre değişik tedavi yöntemleri uygulanır. Yani skolyoz için tek ve doğru bir tedavi yöntemi yoktur.

Tedavilerde ise asıl olan üç tane yöntem mevcuttur. Birincisi gözlemdir gözlemle birlikte spor ve egzersiz de eklenebilir. İkinci tedavi yöntemi korse tedavisidir. Eğer gözlem ve korse tedavisiyle eğrilikler düzelmez ise tek çözüm cerrahi operasyondur.

Skolyoz nedir

Gözlem tedavisi: 30 derecenin altında olan skolyoz için tedaviye gerek yoktur. Buradaki hafif vakalarda düzenli periyotlarda kontroller yeterlidir. Bu arada kaslardaki dengesizliğin önlenmesi için fizyoterapist eşliğinde kasları güçlendirecek egzersizler yapılabilir.

Korse tedavisi: Skolyozun 40 derece eğriliğe gelmesiyle uygulanan bir tedavidir. Korse omurgadaki asimetrik eğrilerin basınçları önlenmektedir. Burada kişi büyüdükçe korse de aynı şekilde değiştirilmelidir. Korsenin takılmasıyla başlayan iki haftalık tedavi sürecinde korsenin eğriliği bir kaç derece düzeltmesi halinde tedavi başarılı görülmekte. Omurga eğriliği olan hastalara en çok uygulanan yöntem ise korse yöntemidir.

Skolyoz nedir

Cerrahi tedavi: Eğer ilk baştaki her iki tedaviyle skolyoz eğriliği derecesi düşürülmez ise, 45 derece üzerinde bir eğrilik oluşursa cerrahi operasyon yapılmaktadır. Cerrahi operasyonda omurga eğriliği önlemek için omurgaya bir çubuk yerleştirilir. Daha sonra ise çubuğu omurgaya sabitlemek için korse tedavisi uygulanır.

Skolyoz nedir