Soma'da 2 bin 800 maden işçisinin işine son verildi

e

Geçen 13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Eynez bölgesindeki maden ocağında meydana gelen faciada 301 işçi hayatını kaybetti. Bu kazanın ardından şirkete ait, biri kaza olan ocak olmak üzere üç maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Işıklar Maden Ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı. Bu arada şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik hakkında hazırlanan iddianame ise Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geri gönderildi.

ŞOK KARARI MESAJLA ALDILAR

Bu gelişmelerin yaşandığı sırada işçiler dün akşam saatlerinde cep telefonlarına şirketten gelen mesajla şoke oldu. Bugün itibariyle işlerine son verildiğini öğrenen işçiler, uzun bir süre kararın doğruluğunu teyit etmeye çalıştı. Gerçeği öğrendikten sonra ise işçiler, tedirgin bir bekleyişe geçti.

RAKAMI KAYMAKAM ATÇI AÇIKLADI

Bu arada konuyla ilgili Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da açıklama yaptı. Atçı hem kazanın yaşandığı maden ocağından, hem de halen kapalı olan Atabacası maden ocağında çalışan toplam 2 bin 800 işçinin, işlerine son verildiğini söyledi. Kış ortasında bu kararın, kendilerini üzdüğünü söyleyen Atçı, "İşçilerimizin, kış ortamında mağdur olmamaları lazım. Ocaklar üretime geçemedi. Bu sorunun acilen çözümlenmesi lazım. İşçilerin, çoğu maddi olarak zor durumda. Bu durumdan herkes, olumsuz etkilenecek, esnaf diğer kesimler, halk da tedirgin. Eski duruma gelmemiz için kapalı olan ocakların da usulüne uygun olarak güvenli bir şekilde üretime sokulması lazım. Ama bu firmayla ama başka firmayla. Yüksek bir rakamın işten çıkartılması mağduriyete sebep oldu. Soma’da halkın olumsuz etkilenmesi gibi bir sonuç doğurdu. Diğer taraftan da kömür üretimi düştü. Kömür alan kesimlerde de sıkıntı var" dedi.

ARINÇ: AÇIKTA BIRAKMAYIZ

Konuyla ilgili açıklama yapan hükümet sözcüsü Bülent Arınç, işten çıkarılan madenciler için "Onları açıkta bırakacak değiliz dedi. Arınç şunları söyledi:

"İşveren teslim bayrağını çekmiş ben sizi çalıştıramayacağım diyor. Konunun üzerindeyiz bunu çözeceğiz. Onları aç açıkta ve işsiz bırakacak değiliz."

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Soma Kömürleri AŞ, işten çıkarmalarla ilgili açıklama yaptı:

"İş akdi feshedilecek işçilerden 637’si merkez ocaktan, 13’ü Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den olacaktır. Eynez madeninden ayrılan işçilerle birlikte iş akdi feshedilen işçi sayısı 2bin 831"dir."

"Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile şirketimiz arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleşme 2014 Mayıs ayında sona ermiştir. Bu sözleşme uyarınca mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonundan ve şirketimiz adına TKİ kurumdan hak edişlerimizden mahsup edilmek üzere yine işsizlik fonundan her ay, 2 maaş ödenmiştir."

"Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin, çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır. Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmamaktadır."