Soma'daki faciayla birlikte gözler yine maden ocaklarında

Soma'daki faciayla birlikte gözler yine maden ocaklarında

"bir düdük sesinde bütün şehir ayaktaydı

dağlara tepelere doğru bir ayaklanmadır başlıyordu

ikinci düdüğe kadar bütün şehirde tıs yoktu

uyudum uyandım hep aynı seslerdi

anladım insanlar bir vardiya giriyorlar bir vardiya çıkıyorlardı

anladım en kısa ömür insanoğlunundu"

Usta şair İlhan Berk, bu dizelerle özetliyordu madencinin bir gününü. Ancak bu kez "bir vardiya girip bir vardiya çıkamadılar." Türkiye bundan tam 22 yıl önce Zonguldak Kozlu'da meydana gelen ve 263 işçinin öldüğü "Zonguldak Faciası"na şahit olmuştu. Aynı acının bir kez daha yaşanmaması için maden ocaklarında iyileştirmeler yapılsa da Soma'dan gelen haberle bir kez daha sarsıldık.

KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYORLAR

Soma Kömür İşletmesi'nde çıkan bir yangın, şu ana kadar 232 işçinin canına mal oldu. İçerde halen kaç kişi olduğu bilinmiyor. Yaşanan bu facia, dünyanın en zor işlerinden biri olan madenciliği bir kez daha insanların gündemine taşıdı. Ya Ramazanda bir iftarda veya sahurda ya da bir grizu patlamasında hatırlanan madenciler, yerin yüzlerce metre altında ekmek parası için ter döküyor. Aldıkları maaş ise 1600'lerle ifade ediliyor.

Soma'daki faciayla birlikte gözler yine maden ocaklarında

İŞÇİLER KISA SÜRE ÖNCE EYLEMDEYDİ

Kısa bir süre önce de Zonguldak Taş Kömürü İşletmeleri'nde çalışan maden işçileri şartlarının düzensiz olduğunu ve kapıların üzerlerine kapandığını ifade ederek eylem yapmışlardı. İşçiler, "Haksızlıklar yapılıyor. Göçük oluyor. Biz cezaevinde yaşamıyoruz. Kapılar kapanıyor. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu uygulamaları üzerine düşen görevi yapmayanlara uygulasınlar. Bizimle uğraşmasınlar." diye konuşmuşlardı.

Soma'daki faciayla birlikte gözler yine maden ocaklarında

SOMA ÖRNEK İŞLETMEYDİ

Soma Kömürcülük ise Türkiye'de, teknolojiye uyumlu çalışma şartları ile örnek gösterilen işletmelerden biriydi. İşletmenin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Jeoloji Mühendisi Alp Gürkan, iki yıl önce bir gazeteye verdiği röportajda işletmenin geldiği noktayı şu sözlerle anlatmıştı: "Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) , Soma'da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonunu, TKİ'ye yüzde 15'lik rödovans payı dahil 23.80 dolara çıkarma taahhüdü verdik. Gerek biz, gerekse diğer özel şirketler kâr etmesek bu işe girmezdik. Bizim mühendis ve işçilerimiz uzaydan gelmedi. Sadece işi iyi planlamak için, özel sektörün çalışma tarzı devreye girdi o kadar."

Soma'daki faciayla birlikte gözler yine maden ocaklarında

BİR YANGINDA 232 İŞÇİ

İşçilerin ve mühendislerin deneyimini bu sözlerle anlatan Gürkan her ne kadar "işi iyi planlamaktan" bahsetse de, örnek bir işletmede çıkan bir yangında 232 işçinin hayatını kaybetmesi kafalarda soru işaretleri bıraktı. Maden ocağından gelen, madencilerin çalışma anına ilişkin fotoğraflar da "çalışma şartları"nın iyiliğinden uzaktı. Soma Kömür İşletmeleri, halihazırda, 5.000'i yeraltı olmak üzere 5.550 kişiyi istihdam ediyor.

Soma'daki faciayla birlikte gözler yine maden ocaklarında