Suriye sınırında 3 şüpheli turist gözaltına alındı

Suriye sınırında 3 şüpheli turist gözaltına alındı

Suriye'deki gelişmeleri yakından takip eden Türk istihbarat birimleri, Türkiye'ye yönelik terör eylemlerini önlemek amacıyla bir süredir alarm konumunda çalışıyor.

Milliyet'te yer alan habere göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır boyunca yasadışı geçişleri önlemek amacıyla 24 saat boyunca görev yaparken, 1 Haziran'da Türkiye tarafından sınırı geçerek Suriye'ye girmek isteyen üç şüpheli, İnanlı Köyü kırsalında İnanlı Hudut Karakol Komutanlığı devriyelerince yakalandı.

BİR ABD'Lİ EMEKLİ ALBAY, BİR ABD'Lİ AKADEMİSYEN VE BİR FRANSIZ ARAŞTIRMACI..

Karakola götürülen gözaltındaki üç kişiden ikisinin ABD, diğerinin ise Fransız vatandaşı olduğu belirlendi. ABD'li Richard Douglas Gillem'in (49) emekli bir ABD subayı olduğu ortaya çıktı. Diğer ABD vatandaşının ise, Prof. Dr. Mark Polyak adlı bir akademisyen olduğu tespit edildi. Üçüncü kişinin ise Fransız Fabrice Jean Michel Robert Blance adlı araştırmacı olduğu belirlendi. Şüpheliler, Suriye'ye geçmek istediklerini, ancak yolu kaybettiklerini anlattı. Bu ifadeye karşın, üç şüphelinin üzerinde fotoğraf makineleri, uydu telefonu ve yön bulmaya yarayan navigasyon cihazının bulunması şüpheleri artırdı.

SINIRDA FOTOĞRAF ÇEKERKEN YAKALANDILAR

Üç şüphelinin birlikte 30 Mayıs günü İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıkları ve 31 Mayıs günü yine birlikte İstanbul'dan Kilis'e geldikleri anlaşıldı. Adli soruşturmada ise şüphelilerin 1. dereceli sınır hattında, sınırdaki faaliyetleri fotoğrafladıkları belirlendi.

Üç şüpheli, haklarında “askeri yasak bölgeyi ihlal etmek” iddiasıyla hazırlanan dosya sonrasında mahkemeye çıkartıldıktan sonra serbest bırakıldı. Şüpheliler daha sonra sınırdışı edildi.

Son dönemde, Türkiye - Suriye sınırında yasadışı geçişlerin arttığı da belirtildi. Geçişleri Çin, Almanya, Fransa, İsviçre, İsveç, Suudi arabistan, Azerbaycan, Afganistan, ABD, Özbekistan, Tacikistan, Yemen, Fas, Tunus, Lübnan, Sudan, Rusya gibi değişik ülkelerin vatandaşlarının gerçekleştirdiği anlaşıldı.