Suudi Arabistan'dan ABD'ye: O yasa geçerse batarsınız
AA

amerika-suudi

Suudi arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ABD Başkan Obama’ya geçen ay ilettiği bir mektupta ABD Kongresi’nde hazırlıkları devam eden tasarının engellenmesi çağrısında bulunarak yasanın kabul edilmesi halinde 750 milyar dolar tutarındaki Amerikan hazine bonolarının ve diğer varlıkları satacaklarını söyledi.

Amerikan The New York Times gazetesinin haberine göre, bu flaş gelişmenin ardından Beyaz Saray yönetiminin kongre nezdinde tasarıyı engellemek için lobi çalışmalarına başladığı belirtiliyor.

Obama yönetiminin, tasarının yasalaşması durumunda yurt dışında yaşayan Amerikan vatandaşlarının can güvenliği riski doğabileceğini belirttiği iddia ediliyor.
20 Nisan Çarşamba günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a resmi ziyarette bulunacak olan Başkan Obama’nın çantasında bu konunun da yer alması bekleniyor.

28 SAYFALIK RAPOR

11 Eylül terör saldırılarından sonra kurulan bir araştırma komisyonu, Suudi Arabistan’ın veya Suudi Kraliyet ailesine mensup kişilerin saldırıda yer alan kişilere bireysel veya devlet içinden destek sunmadığı sonucuna ulaşmıştı.

2002 yılında Amerikan Kongresi tarafından açılan bir soruşturma kapsamında hazırlanan 28 sayfalık bir rapor ise yaklaşık 15 yıldır ABD kamuoyundan gizleniyordu.

Bu raporda Suudi Arabistan’ın 11 Eylül saldırılarında dahlinin olabileceği yönünde spekülasyonlar yapılıyordu. Konu ABD basınında da sık sık gündeme getiriliyordu.

OBAMA YÖNETİMİ "DELİ SAÇMASI" DEMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Zekeriya Musa isimli 11 Eylül tutuklusunun "Suudi Arabistan elçiliğinden başkanın uçağını vuracaktık" sözleri gündemde geniş yer almış Obama yönetimi yetkilileri bu iddialar için "deli saçması" demişti.

Musa’nın açıklamaları sonrasında 28 sayfalık gizli raporun kamuoyu ile paylaşılması yönünde kongrede ciddi bir kanat oluşmuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)