Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı
Özel İçerik

Telefonun icadını kapsayan çok sayıda tartışma ve entrika var. Bu konu üzerine yazılan davalar, kitaplar ve makaleler say say bitmez. Tabii ki, Alexander Graham Bell telefonun babası. Ne de olsa, ilk patenti kapmıştı; ancak bir telefon fikri ile karşılaşan ilk mucit değildi. İtalyan göçmen Antonio Meucci’nin çalışmaları, yoksulluğun içinde kaybolup gidecekti.

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı VİDEO

İLK TELEFON MUCİDİ BELL DEĞİL, MEUCCİ

Antonio Meucci, 13 Nisan 1808'de Floransa'da doğdu. Babası Amatis, beslenmesi için büyük bir ailesi olan Toskana Büyük Dükalığı'nın devlet memuruydu. Ailenin 9 çocuğundan biri olan Meucci’nin peşini yoksulluk hiç bırakmadı. Her talihsiz mucit gibi, gümrük ve bekçilik gibi sıradan işlerle uğraşan Meucci, ayrıca şehirdeki çeşitli tiyatrolarda teknisyen olarak ara sıra işler de yaptı.

Pergola'daki görev süresi boyunca Meucci, bir ucunda hoparlör ve diğer tarafında kulak trompetiyle akustik bir boru inşa etti. Kontrol odasında çalışan Meucci sahne ve oda arasındaki ses bağlantısını sağlıyordu. Meucci, yaratıcı yeteneklerini daha dinamik bir yerde geliştirmek istiyordu. Bu nedenle, 1 Mayıs 1850'de geldikleri New York için 23 Nisan 1850'de  Havana'dan ayrıldı.

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı

TELEFONU BULDU AMA PARASI YOKTU

1830'larda hastalıkları elektrik çarpmasıyla tedavi etmek için yöntemler üzerinde çalışırken, seslerin bakır tel üzerinden elektriksel darbelerle geçebileceğini buldu.  Bu çalışmalarını sürdürmek için Amerika’ya göç eden Meucci’nin karısı Esther'in hastalanması, “konuşma telgrafı” konusundaki araştırmasını teşvik etti çünkü onunla ve diğerleriyle yatak odasından iletişim kurmasına izin verecekti.

Tüm bu kıvrak zekâ, 1860’larda adına teletrofono dediği telefonun atasını icat etti. Bu buluşu patentlemesi için 250 dolara ihtiyacı vardı. Nerde… Mucidin bütçesi yalnızca 5 yıl boyunca korumaya alınmasına yetmişti. Teletrofono, yoksulluk ve sponsorsuzluktan 5 yıl sonra da tarih olup, yok olmaya yüz tutacaktı.

1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etti. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir.

1856 ve 1870 arasında Meucci otuzdan fazla telefon tasarımı üretmişti. Gel gelelim patenti hayata geçirecek birini bulmak hiç de kolay olmayacaktı…

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı

TELGRAF VE TELEFON TASARIMLARIYLA UĞRAŞTI

İtalyan bir göçmen olan Antonio Meucci, 1849 yılında, konuşan bir telgraf ve telefonun tasarımını geliştirmeye başladı. O zamanlar Amerika'da kayda değer bir galvanik tesis yoktu; bu nedenle, elektrolizlenecek nesneler genellikle Paris veya Londra'ya gönderilirdi. Ancak Meucci, işi çok daha düşük bir maliyetle ve uygun kalitede yapmayı başardı.

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı

250 DOLARI YOKTU, NEREYE BAŞVURSA REDDEDİLDİ

Telefon cihazı için 1871’de ABD Patent Ofisi’ne başvurmuş, ancak başvurusunda elektromanyetik ses iletiminden bahsetmemişti. Western Union telgraf şirketine bir model ve teknik detay gönderdi, ancak yöneticilerle toplantı kazanamadı. Meucci, kapitalistlerin buluşuna yatırım yapması ve bir patent için para ödemesi için aramaya başladı. Yaşadığı maddi zorluklar nedeniyle 1874’ten sonraki ihtarını yenileyemeyen Meucci’nin talihsizliği işte böyle başladı.

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı

GRAHAM BELL MEYDANI BOŞ BULDU, PATENTİ KAPTI

Antonio Santi Giuseppe Meucci tıpkı Bell gibi ses dalgalarına karşı yoğun çalışmalar yapan İtalyan bir mücitti. Bell, kuşkusuz telefonun patentini alan ilk kişi ve şirketi de telefon hizmetlerini başarıyla piyasaya sunan ilk şirketti. Ancak o dönemden beri birçok insan patenti hak eden diğer mucitleri ortaya koymakta kararlılar. Bu patenti hak edenlerin başında, Bell'i fikirlerini çalmakla suçlayan Meucci geliyor.

Meucci, Bell’den 2 yıl öncesinde telefon patenti davasıyla karşımıza çıkıyor. Meucci ile bir laboratuvar paylaşan Bell, ne hikmetse daha sonra telefon için patent başvurusunda bulunup, ünlü oldu. Alexander Graham Bell'e, 1876 ​​yılının Mart ayında bir patent verildi. Meucci’nin telefonun icadındaki rolü, bir anlamda gözden kaçırıldı.

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı

''İHBAR YENİLENMİŞ OLSAYDI BELL ALAMAZDI''

Yazık oldu... Elektrik bölümünde başvuru almaktan sorumlu patent ofisi denetçisi bile şöyle demişti: "Bay Meucci'nin ihbarı 1875'te yenilenmiş olsaydı, Bell'e hiçbir patent verilmezdi."

6 Nisan 1875'te Alexander Graham Bell'e aynı anda iki sinyal gönderen "çoklu telgraf" için patent verildi.  Bu dönemde, Meucci’nin icatlarına ve telefon serüvenine şahit olanlar dört bir yanda yayın ve sponsor aramaya başladı. Tüm bunlar Bell Şirketi ile kaçınılmaz bir mücadele için yapıldı.

DAVALIK OLDULAR: ELDE VAR SIFIR

1885 Eylül'ünde, Globe Telephone Company, Amerikan Bell tekeline karşı çıkan diğer şirketlere katıldı; ABD Hükümetine, Bell patentinin hile ile alındığı gerekçesiyle iptali ve Meucci'nin önceliğini iddia ettiği bir başvuruda bulundu. Anlayacağınız Bell patenti alınca, davalık oldular. Patent ihlali, temyiz hakkı gibi davalarla uğraşan taraflar, 30 Kasım 1897'de, her iki taraf için hiçbir masraf veya sonuç olmaksızın, Bell'in resmi icadı olarak kabul edilerek son buldu. Talihsiz Meucci ise, işte bu dava zamanlarında hayatını kaybetti.

İddialardan biri de, Bell’in bu dava sürerken, başsavcıya kendi şirketinden yüzde 10 pay önermesi.

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı VİDEO

MUCİTLİĞİ 131 YIL SONRA KABUL EDİLDİ

Asıl kırıcı olansa  Meucci’ye, tam yüz otuz bir yıl sonra, 2002’de Amerikan Kongresi tarafından itibarı geri verildi. ABD Kongresi, fakir Floransalı göçmeni, telefonun mucidi Alexander Graham Bell'den ziyade telefonun mucidi olarak tanımakta geç kaldı. Meucci modern iletişimin babası tanıma savaşını maalesef öldükten sonra kazandı.

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı

Talihsiz mucit Antonio Meucci telefonu Graham Bell'e kaptırdı