Taner Yıldız siyasi çalışmaları değerlendirdi
Ajanslar

taner

TRT Haber'de Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün konuğu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Dünya gündeminin yanı sıra yürüttükleri siyasi çalışmaları değerlendirdi.

Taner Yıldız'ın açıklamalarından satır başları;

GENEL SEÇİM

Özellikle Kayseri’de ve 25 ilde, bütün çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Genel olarak önceki seçimlere göre daha sakin bir hava var. Son derece coşkulu, heyecanı sokaklara taşıyan bir miting havası var. AK Parti’ye olan rağbetin eksilmediğini, seçim vaatleri ile alakalı, siyasetçilerin saygınlığını zedeleyecek durumda olmasıdır. Asgari ücretlerden birçok vaatlere varıncaya kadar, seçmenin siyasetçiye olan güvenini sarstı.

1,20 TL denildi mazotun maaliyeti, halbuku 1,41’dir. 13 bin 600 tane bayii ile dağıtılıyor. KDV’den bahsetmiyor. Cem Uzan gibi hafızalardan silinmeyen biri var. Kılıçdaroğlu, CHP’nin görünen yüzü, Cem Uzan da astarıdır. AK Parti bu seçimin en önemli özelliklerinden bir tanesi. Dürüst duruşunu devam ettiriyor.

VAATLER

Şu ana kadar yapılanlar AK Parti’nin yaptıklarıdır. Şunu da az mı verdik dediğimiz bir konu olmaz. Verilecek bir şey varsa bunu vatandaşın lehine kullanır. Doğal gazda Avrupa’nın en ucuzuyuz. Bütün bunları anlattığımızda vatandaşımız bunu makul karşılıyor.

TÜRKİYE'NİN MISIR İLE İLGİLİ POLİTİKASI

Türkiye, dünyadaki modaya uyup da, ‘bu konulara kayıtsız kalayım’ diyemez. Türkiye doğruları yaptıkça güçlendiğini gördü. Gerek Cumhurbaşkanımızın gerek Başbakanımızın duruşu takdirle karşılanan bir duruştu. İdam cezasını yasaklamış olanların, Mısır’da olduğu takdirde buna seyirci kalması kendi gerçekleriyle bağdaşmıyor. Orada da idamın döneceği kanaatindeyim. Bu Mısır’ın kendisi açısından önemli.

Bu tür konular enerji projelerinden arındırılamayacak konular. Özellikle Irak ile alakalı yaklaşımlarımız, Suriye’ye bakış açımız bunu gösteriyor. Liderlerin konuşmasında çok rahat olmadıklarını görüyorum. Siyasetle enerji denklemini çok ayrı yerlerde çözmek zorunda kalmışlar. Biz insanlığımızı hiçbir zaman kaybetmemeliyiz.

TÜRKİYE'DE MEDYA GRUBU

Bu bugünün konusu, "Yüzde 52’lik Mursi idamı" haberinin amacı Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza atıfta bulunmak. Konuları değişiyor ama başlık aynı. Adnan Menderes’i idama götürürken, kolalı gömlekle, kravatla, neşe içinde görüntü sergilediler. Burada da benzer bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Vatandaşımızın kalbiyle, zihniyle büyüdüğünü görmüyorlar. Bu tür algı operasyonlarına karşı, bizim bütün şeffaflığıyla olanı göstermemiz lazım. Olan AK Parti gerçeğidir. İyi niyetle koşturan bir AK Parti kadrosudur.

PROJELER

Bir tecrübeye sahip olduk. Bu tecrübe, siyasi istikrarla birlikte Türkiye’ye sunulmuş olan bir tecrübedir. Kendimizden daha iyi yetişmiş kadrolarla birlikteyiz. Milletvekilliği üç dönemle sınırlı ama hizmet üç dönemle sınırlı değil. Büyük projelerden dolayı, tabii ki kurumsal hafızamızı bakanlıkta bırakıyoruz. Bizler de nerede bulunmamız gerekiyorsa, hemen o arkadaşımızın yanı başında olacağız.

TANAP

Seçimden dolayı çok fazla gündeme gelmiyor ama gelecekte çok fazla anılacak projeler. Coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları Türkiye kullanıyor. Türk akımı çok ciddi meydan okuyan bir projedir. Bölgeyle ve enerji başlıklarıyla alakalı önemlidir. Biz, bir çok projeye açık olduğumuzu belirttik. Türkiye önce kendi arz güvenliğini sağlayacak. Yalnızca problem ortaya koyanlar bu süreci yönetemezler. Türkiye TANAP’la, bütün Hazar bölgesinin doğal gaz arzıyla ilgili önemli bir parçası olacak. Uluslararası ilişkileri çok etkileyen projelerdir.

Bizim Irak politikalarında olduğu gibi, günlük 600 bin varil petrolun aktığı bir noktada, Türkiye’nin öngörüsündeki başarısı görülüyor. Karar verdiğiniz anda, 10 yıl sonrasıyla alakalı işlem yapılıyor. Türkiye AK Parti hükümeti, bu projeleri, bölgeyi çok iyi okuyor.

Biz doğal gazın ve petrolün ortağı olmak durumundayız. Türk akımında, Trakya’da kurulacak bir şirketin ortağı olacağız. Doğal gazın tasarrufu ile alakalı.

ARZ GÜVENLİĞİ

Türkiye’nin arz güvenliği problemi kalmamıştır. Çünkü biz bir yılda 7 bin megavatt bir güç devreye aldık. Bu durum arzın talepten fazla olduğunu gösteriyor.

Irak’la alakalı yaptığımız işlemler, bizim bu projelerin, petrolün ve gazın tedarikiyle alakalı ön planda olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin büyümesini istiyoruz, büyüdükçe kaçınılmaz olarak daha fazla tüketilecektir.

IRAK

En fazla etkileyecek sektörlerden biri enerji sektörüdür. Bizim Kandil Dağı eteklerinden tutun, yaklaşık 13 tane blokta, işlem yapabileceğimiz bir alan doğuyor, Irak’ın ve Kuzey Irak’ın bir zemine oturması, Türkiye’nin projelerinin de önünü açacaktır. Sahipliği ve ortaklığıyla birlikte bir zemin oluşturduk.

Irak ve Suriye’de yaşanan olaylar, bizim oradaki kurgumuzu tabii ki etkilemiştir. Ben çok iyi sonuç alacağımız kanaatindeyim. Sonuçların Türkiye açısından çok ciddi getirilerinin olacağını görüyorum.

NÜKLEER ENERJİ

Gelişen 30 ülke gibi nükleerin Türkiye için o bariyerin aşılması kanaatindeyim. 30 yıl öncesinin Türkiye’sinde kalamayız. Biz vatandaşımıza nükleerin gerçek yapısını anlattıkça, vatandaşımızın rağbetinin arttığını görüyoruz.

Eğer ben nükleerin zararlı olduğuna inansaydık, kesinlikle bir projenin içinde olmazdık. CHP, ‘nükleere karşı değilim ama Akkuyu’ya karşıyım’ diyor.

Enerji sektörüne yabancı oldukları o kadar aşikar ki. Bizim bununla alakalı dış ilişkilerimizin zayıf olduğunu iddia edenler, bu kadar anlaşmaları yapınca hayret ettiler. Nükleer, Türkiye’nin gelişen yüzü olacaktır. Bu konuda bir tereddüt yaşamak, gelişen Türkiye’yi görmemek anlamına geliyor.

1960’lı yıllardan bu yana nükleer santral kurulmak istenmiştir. Her hükümet gündemine ‘nükleer enerji santrali yapacağım’ diye başlamıştır ama yapamamıştır. Bu da hükümetlerin ömrünün kısa olmasından kaynaklıdır. İlk defa 8 ünitelik bir nükleer santral Türkiye’ye kazandırılacak.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE 1200 AKTÖR VAR

Dün Japonya ile yapılan kararla beraber, proje şirketi kurulma aşamasına geldi. Artık geri dönülecek bir yol değildir. Bizden sonraki arkadaşlarında bunu başarıyla devam ettirecekleri sağlam bir zemin oluşturduk.

Bunun AK Partimizin başarısının yanında, enerji projeleri açısından çok önemli bir fırsat olarak görüyorum. Bir vatandaş olarak, enerjiden anlayan birisi olarak, AK Parti hükümetinin devam etmesini isterim. Enerji sektöründe yaklaşık bin 200 aktör var. Bu yatırım yapanların hemen hemen hepsi, bu politikaların devam etmesini istiyorlar.

700 TANE KARARNAME BEKLETİLİYORDU

Muhalefet diyor ki bunu siz yapmadınız, özel sektör yaptı. Siz özel sektöre güven vermeyin, bakalım yatırım yapabiliyor musunuz? Türkiye en önemli zenginliğini, siyasi istikrarını ön plana koydu. Bu projelerimiz de devam edecek. Yeni yeni projelerimiz de var. AK Parti hükümetlerinin devamı, bu büyük projelerin Türkiye’ye kazandırılması açısından önemli.

Yalnızca 1 yıl içerisinde bir koalisyon hükümetinde, 700 tane kararname anlaşılmadıkları için bekletiliyordu. Rica minnet, cumhurbaşkanına gidip bir kararname imzalanıyordu. Bu koalisyon hükümetleri olsa nasıl olur diye algı operasyonları yürütenler, vatandaşlarımızın berrak zihinleriyle karşı karşıya kaldı. Türkiye hiçbir zaman koalisyon hükümetlerine dönemez.