Tansiyon vücuda yerleşmiş gizli bir düşman gibidir

Tansiyon vücuda yerleşmiş gizli bir düşman gibidir

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Cengiz, hipertansiyonun kan basıncı yüksekliğine verilen bir tıbbi bir terim olduğunu söyleyerek, önemli açıklamalarda bulundu. Hipertansiyon hastalığının bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kuddusi Cengiz,

'NÜFUSUN YÜZDE 40 İKE 70'İNDE HİPERTANSİYON VAR'

"Nüfusun yüzde 40 ila 70'inde hipertansiyon ile yaşıyor. Kan basıncı yüksekliği, beyin kanaması, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ile bize başvurular oluyor. Bu durumda hastaların yapacağı iş tedaviden daha önce tuz kısıtlaması, kilo verilmesi, fizik aktivede tam olarak yapılması gerekiyor. İkili birli tansiyon düşürücü ilaçların tedaviden daha iyi bir iyilik sağlar hastaların alacağı önlemler, hastalara onun için önümüzdeki ayda artık sıcakların başlayacağı yaz aylarıdır. Bu arada suyu eksik etmemeleri tuzsuz yemeleri uygun kilolarına gelmeleri ve fizik aktiviteye devam etmeleri hipertansiyon için ölümcül yan etkilerden korunmak için iyi bir yöntemdir. Eğer bu önlemleri vatandaşlar dikkate almazlarsa gözde körlük, beyin kanaması, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği bize gelebilirler" diye konuştu.

'UYUYAN BİR YILAN GİBİDİR'

Tansiyon hastaların 6 kişiden birinin tansiyonun yüksek olduğunu farkında olmadığını vurgulayan Cengiz, "Vücutta yerleşmiş gizli bir düşman ve uyuyan bir yılan gibidir. Ne zaman ne yapacağı hiç belli olmaz onun için yapacakları iş normal şartlarda bile sık sık tansiyonlarını ölçtürmeli, düzenli kontrollere gelmeleri, ilaçsız tedavi olarak da tuz kısıtlaması, kilo vermeleri ve fizik aktivitelere önem göstermeleri iyi olur. Tansiyonun yaşı yok en fazla yaşlılarda görülmesine karşın her yaşta görülebilir. Çocuklarda görünmesi daha sinsidir. Onun için onlarında kontrollü bir şekilde tansiyonları aileleri tarafından ölçtürülmesi gerekir" şeklinde konuştu.