Gökçeseki'de 3. yüzyıl kalıntıları bulundu
İHA

Gökçeseki'de 3. yüzyıl kalıntıları bulundu

Ermenek ilçesindeki Gökçeseki köyünde nisan ayında başlayan kazılarda daha eski yüzyıllara ışık tutacak buluntulara rastlandı.

Gökçeseki'de 3. yüzyıl kalıntıları bulundu

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Karaman Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız, çok sayıda heykel, üsler, seramik ve cam buluntuları ortaya çıkardıklarını ve kazıda çıkan eserleri kazı alanında fotoğraflayıp fişledikten sonra müze müdürlüğüne getirdiklerini belirtti.

"BİLİMSEL YAYINLAR İÇİN KULLANILACAK"

Eserlerin, çeşitli çalışmalardan geçtiğini belirden Yıldız, "Müze müdürlüğümüzde yapılan son incelemeler neticesinde, küçük çapta restorasyon ihtiyacı olanlar Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Arkeoloji Laboratuvarı'na getirilir. Özellikle pişmiş toprak ve cam eserlerde restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra fotoğraflama, çizim ve belgeleme işlemleri de yapılıyor. Restorasyon sonrasında tüm eserleri, müze müdürlüğümüzde sergilemek üzere geri alacağız. Bunlar ayrıca KMÜ Arkeoloji Bölümü tarafından da bilimsel yayınlar için kullanılacak" şeklinde konuştu.

ANTİK İSMİ PHILADELPHIA

Gökçeseki köyündeki kazılarda çok önemli bilimsel sonuçlara ulaştıklarını söyleyen Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın ise, antik ismiyle Philadelphia'da yapılan kazılarda çok sayıda heykel parçası, seramik buluntu, cam buluntu, sikke ve buna benzer pek çok kalıntı bulduklarını, söz konusu bu kalıntıların da kentin özellikle üçüncü ve daha sonraki yüzyıllar hakkında bilgi edinmelerini sağlayacağını dile getirdi.

Aşkın, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkan eserler üniversitemize getirilmekte. Burada gerekli temizlikleri yapıldıktan sonra, tasnifleri yapılmakta ve seramikler özellikle formlarına, dönemlerine göre ayrılmaktadır. Çizimleri yapılmaktadır, yayına hazır hale getirilme çalışmaları sürdürülmektedir. Seramiklerin dışında, tabii ki terakota figürlerimiz ve cam buluntular da söz konusu. Bunlarda yine benzer işlerden geçirilerek yayına, bilimsel çalışmalara konulmaya hazır hale getirilmektedir."

DAHA ÖNCE HİÇ KARŞILAŞILMAMIŞ ESERLER VAR

Kazıların, 6 akademisyen ve 4 uzman tarafından gerçekleştirildiğini belirten KMÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, "Çalışmanın ilk başlarında lahitler ortaya çıkmıştır, sonraki dönemde son aylarda çok özel bir buluntu topluluğuyla karşılaştık. Heykeller ve heykellerin çevresinde inanılmaz yoğunlukta seramik buluntular, metal buluntular, cam ve çeşitli objeler ele geçti" dedi.

Arkeoloji kazılarında daha önce hiç karşılaşmadıkları seramiklerle karşılaştıklarını söyleyen Ergürer sözlerini,"Bizim için tabii ki daha önemli olanlar seramikler. Seramikler içinde, bildiğimiz gruplar yanında, arkeoloji literatüründe hiç karşılaşmadığımız, yayınlarda hiç görmediğimiz çeşitli seramiklerle karşılaştık ve bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Bunları bilim dünyasına tanıtmak bizim için çok güzel olacak. Bu bölge çok az araştırılmış bir bölge. İç kesimi daha az araştırılmış bir bölge. Burada yapılan yüzey araştırmalarda daha farklı çalışmaları ya da yakın kazılara baktığımızda bazı seramikler örtüşüyor ama bazılarını hiç göremiyoruz. Yani belki de ilk kez yayınlanacak malzemeler olacak. Şu anda yeni tespit ettiğimiz 10-15 grup var" diyerek tamamladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)