Tarihi silüeti bozan kulelerle ilgili şikayet geri alındı

v

Zeytinburnu sahilinde yapılan 'onaltı dokuz' projesinde, yasalara uygun olmadığı gerekçesiyle inşaat ruhsatının iptal edilmesini talep ederek dava açan Mimar Yusuf Özden, şikayetinden vazgeçti. Danıştay 14'üncü Dairesi, feragati kabul ederse ruhsatı iptal edilen ve illegal konumda olan 'onaltı dokuz'un ruhsatı legal hale gelecek. Ruhsatların iptal edilmesini sağlayan süreci başlatan ve Danıştay'dan da onaylatan Yusuf Özden, davadan neden çekildiğini Vatan'a anlattı:

"ORASI ARTIK MİLLİ SERVET"

"Ben inşaat imalat halindeyken ruhsatı veren kurumlara dava açtım. İmalatçıya açılmış bir dava değil, aksine plana yönelik davadır. Türkiye'de yargıya güvenim sonsuz fakat ben davayı açtıktan sonra karar çıkana kadar inşaat tamamlandı. İnsanlar tonlarca para vererek evleri satın aldı. Orada bir yaşam kurdu. Oraya yapılan yatırım milli servetimizin bir parçası. İnsanların evlerinden atılması vicdansızlıktır."

Tarihi silüeti bozan kulelerle ilgili şikayet geri alındı

"VİCDANIMIN SESİNİ DİNLEDİM"

"Ben de vicdanımın sesini dinleyerek karardan vazgeçtim. O katlarda oturan ev sahipleri davayı geri çekmemi istedi, onlarla süreç içerisinde konuşmalarımız oldu. Mağdur olduklarını anlattılar. Benden böyle bir talepte bulundular. Ancak firmadan kimseyle bir iletişimim olmadı. Bana kesinlikle teklifte bulunmadı, 5 kuruş almadım. "

SADECE İKİ DAVA AÇILMIŞTI

Projeyle ilgili iki dava bulunuyor. İlki Yusuf Özden'in açmış olduğu 'ruhsat iptal' davası. Bu davada Danıştay iptal kararını onayladı. Projenin sahibi Astay İnşaat ise düzeltme talebinde bulundu. Bu süreçte Danıştay'ın ruhsat iptal kararından yola çıkarak Cihat Gökdemir, 3 gökdelenin silüeti bozan kısmının yıkılması için dava açtı. Açılan davada mahkeme binanın yasal olmayan kısmının tıraşlanmasına karar verdi. Ancak Özden'in feragat talebi kabul edilirse bu dava da otomatik olarak düşecek.

TOP DANIŞTAY'DA

Ankara Üniversitesi İdari Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Dursun Ulusoy, takdir hakkının Danıştay'da olduğunu söyledi: "Feragatinin kabulüne ya da reddine Danıştay karar verecek. Eğer feragati kabul ederse, dava düşecek ve ruhsatlar hukuki hale gelecek. Ancak kamuyu yakından ilgilendiren davalarda Danıştay feragati kabul etmeyebilir. Bu noktada ise ruhsatlar iptal olduğu için bu durum geçerliliğini koruyacak ve proje illegal bir yapı olarak kalacak. Kamusal bir dava olduğu için Danıştay'ın feragati reddetmesi gerektiğine inanıyorum."

Tarihi silüeti bozan kulelerle ilgili şikayet geri alındı

YENİ DAVA AÇILABİLİR

"Danıştay feragati kabul ederse tekrar ruhsat iptal davası açılabilir mi derseniz, burada zaman konusu sorun olabilir. Çünkü mahkeme o zaman 'bugüne kadar ruhsat iptali için dava neden açmadın' diyebilir. Ancak bu durumda, askıya çıkan bir plan olmadığı için imar planının iptali için ayrı bir dava açılabilir."

ERDOĞAN DA KIZMIŞTI

İstanbul'un tarihi siluetini bozduğu için eleştiri oklarının hedefi olan 16/9 projesine, o dönem başbakan olan Erdoğan da tepki göstermişti.