Tasarımlarıyla dikkat çeken yapılar

Londra'da verilen 'ar+d ödülleri' kapsamında projeleri değerli görülen birkaç yapı belirlendi. 700 proje arasından dört kazanan ve üç övgüye değer proje açıklandı. 2004 yılında belirlenen bu binalardan işte birkaçı...

HELSİNKİ'DE SEYİR KULESİ

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bulunan, 'Helsinki Hayvanat Bahçesi' için inşa edilen bu seyir kulesi, ahşabın hem eski hem de çağdaş tekniklerle kullanımıyla yeni tür bir "landmark" strüktür yaratmaktadır.

Tasarımlarıyla dikkat çeken yapılar

Çizim ve yapım zorluğu nedeniyle, yapıyı tasarladığında Helsinki Teknoloji Üniversitesi (HUT) Ahşap Atölyesi'nde öğrenci olan Ville Hara ve sekiz arkadaşı yapının 1/5 ölçeğinde maketini yaptı. Sorunlar maket üzerinde çözüldükten sonra, kule inşa edildi.

HOLLANDA'DA BİR OTOBÜS DURAĞI

Hollanda'da bulunan Hoofddrop Spaarne Hastanesi önünde konumlanan yapı, yerel otobüs ağı için bağlantı noktası niteliğinde.

Tasarımlarıyla dikkat çeken yapılar

Tamamen sentetik malzemeyle üretilen dev bir heykeli andıran yapı, polisitren köpük üzerine polyester püskürtülerek oluşturulmuş. Dünyanın en büyük plastik yapısı. Beş parça halinde üretildi ve bu parçalar arazide birbirine yapıştırıldı.

PEKİN'DE BİR EV

Yapı, Pekin yakınlarında, Çin Seddi'ne bakan kırsal bir bölgede yer almaktadır. 44x5 metrelik prizmatik konut, hareketli bölücüleriyle hem aile yaşantısına hem de çok sayıda ziyaretçinin ağırlanmasına olanak sağlayabilme fikrine temellenmektedir.

Tasarımlarıyla dikkat çeken yapılar