TBMM'de kavga çıktı: 5 yaralı
DHA

tbmm

İç Güvenlik Yasası’nın görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’ndaki kapalı oturumda AK Partili milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasında çıkan kavgada 5 vekil yaralandı.

Kavgada HDP milletvekili  Ertuğrul Kürkçü, CHP milletvekilleri  Musa Çam, Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz,  Mahmut Tanal yaralandı.

CHP’li Çam ile Eryılmaz’ın ambulansa Başkent Hastanesine götürüldüğü belirtildi. HDP milletvekili  Ertuğrul Kürkçü’nün başından yaralandığı görüldü.

TBMM'de kavga çıktı: 5 yaralı

TBMM'de kavga çıktı: 5 yaralı

TBMM'de kavga çıktı: 5 yaralı

"TOKMAKLA VURDULAR"

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili, "Hakikaten çok ağır bir saldırı oldu, demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler" dedi.

"USUL TARTIŞMASI İSTEMİŞTİK"

Kürkçü, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı oturum sırasında usul tartışması açılmasının talep edildiğini ancak TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın usul tartışması isteklerine yanıt vermediğini, bunun üzerine uzun süren tartışma olduğunu kaydetti.

"KORUMAK İÇİN MÜDAHALE ETTİK"

Bu tartışma sonuçlanmadan Bahçekapılı'nın, AK Parti'li vekillere kürsüyü açmaya teşebbüs ettiğini belirten Kürkçü, şunları kaydetti:

"Bizim grup başkanvekilimiz Pervin Buldan ve milletvekilimiz Sebahat Tuncel, kürsünün önünde durdular. Bunun üzerine bir anda AKP'li erkek vekiller kürsüye saldırdılar. Arkadaşlarımızı itip kakmaya başlayınca ister istemez arkadaşlarımızı korumak için müdahale ettik ve bunun üzerine arbede başladı.

"BAŞIMDA BİR DARBE VAR"

Sadece kendimizi mazur göstermek için konuşmuyorum, hakikaten çok ağır bir saldırı oldu. Hem çok sayıda insan saldırdı, bayağı can almaya gelir gibi... Demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler. Ben de Sebahat Tuncel'i vekilimizi kenara çekmeye çalışırken ona saldırmak isteyenler bana saldırdı ve yere yuvarlandık. Ondan sonra başım kanayınca arkadaşlar revire getirdi. Başımda bir darbe var. Kanama durdu. Vahim olduğunu sanmıyorum ama sabaha kadar bakacağız.

AKP grubu, bu iç güvenlik yasasını yıldırım hızıyla, tartışma olmadan Meclis'ten geçirmek istiyor. Kapalı olduğu için oturum daha fütursuz hareket edildi. İç güvenlik paketinin bir fiili uygulamasını Meclis'te yaşamış bulunuyoruz. Bu gece tasarının görüşmelerine başlama hırsıyla bu sonuç doğdu. AKP'li vekiller kendilerinin vehmettikleri yetkiyi polise verdikleri takdirde olacaklara dair bir demo sayabiliriz olanları."

"ARKA KAPIDAN REVİRE GÖTÜRDÜLER"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da AA muhabirine olayı şöyle anlattı:

"Kapalı oturumda Hasip Kaplan söz istedi ve kürsüye gitti. O sırada Kaplan kürsüdeyken Grup Başkanvekilimiz Levent Gök de söz istedi. Başkanvekili Bahçekapılı söz vermeyince Hasip Kaplan kürsüden ayrılmadı. Bunun üzerine Sebahat Tuncel kürsüye gitti. Ardından AK Parti'li milletvekilleri kürsünün etrafını sararak saldırdı ve olaylar başladı. Kavga başlayınca ben de cep telefonumla çekim yapmaya başladım. Bunu gören AK Parti'li milletvekilleri bu sefer bana saldırdılar. Kavga sırasında milletvekili arkadaşlarım Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz, Musa Çam ile HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaralandı. Daha sonra beni arka kapıdan çıkararak revire götürdüler. Musa Çam'ın Atatürk çiçeğinin üzerine düştüğünü gördüm, umarım omuriliğinde bir zedelenme olmamıştır. Bana, Aykut Erdoğdu'ya ve Ertuğrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale yapıldı. Refik Eryılmaz ve Musa Çam Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı."

"KONUŞMAMI ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavga konusunda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti ve HDP'nin, AK Parti'nin grup önerisinin kapalı oturumda görüşülmesi için önerge verdiğini söyledi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, HDP önergesi üzerindeki konuşması için HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ı kürsüye çağırdığını belirten Elitaş, şöyle konuştu:

"Pervin Buldan, sabote etmek için konuşmadı. Sayın TBMM Başkanvekili, 'biriniz imza atın, konuşun' deyince, Hasip Kaplan gidip önergeye imza attı. Fakat Kaplan kürsüye gelip 10 saniye konuştuktan sonra, Pervin Buldan, Kaplan'ı kürsüden aldı, çekti. Bunun üzerine Başkanvekili, 'görüşmeniz bitmiştir, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı çağırıyorum' dedi. Ben kürsüye gittiğimde hem Pervin Buldan hem de Sebahat Tuncel, kürsüden beni atmak için uğraştılar. Ben konuşmaya başlarken onlar yanıma gelerek beni fiili olarak kürsüden iteklemeye uğraştılar, konuşmamı engellemeye çalıştılar. Ben de kürsüden ayrılmamak için uğraştım. O çerçevede, HDP'den Grup Başkanvekili ve diğer milletvekilleri gelerek, 'kadına şiddet uyguluyorsun' dediler. Orada bir grup başkanvekilinin kürsüde yaptığı konuşmayı engellemeyi şiddet olarak kabul etmiyorlar, onların beni kürsüden uzaklaştırma eylemlerini İçtüzük'e aykırı olarak görmüyorlar ama 'vay efendim siz kadınları oradan neden uzaklaştırıyorsunuz' diyerek, kadınları kullanarak Genel Kurul'da şiddet ve terör estirdiler."

"TERÖR ESTİREBİLMEK İÇİN EYLEM YAPTILAR"

Elitaş, bundan sonra farklı arbedeler olduğunu, kendisine saldırmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"HDP milletvekilleri bana yumruk atmaya çalıştılar. Bunun üzerine bizim gruptan arkadaşlar o tahrik üzerine onları benden uzaklaştırmaya çalıştılar. Orada bir arbede yaşandı. O arbedede HDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, stenografların oturduğu sandalyeyi kaldırıp grubumuzun üzerine fırlatmaya çalıştı. O arada Meclis Başkanlık Divanı'ndaki zili CHP'li bir milletvekili söküp AK Parti Grubu'na fırlatmaya kalktı ve o çerçevede olaylar gelişti. Bir milletvekili de geriye çekilirken çiçeklerin bulunduğu yere düştü, inşallah bir şeyi yoktur. Maalesef şu anda TBMM'de terör estirebilmek için her türlü işlem ve eylemi yaptılar, her türlü tahriki ve şiddeti uyguladılar."

İÇ GÜVENLİK PAKETİ PERŞEMBE GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK

Elitaş, TBMM Genel Kurulu'nun bugün grup önerilerinin bitimine kadar çalışacağını belirterek, "Biz grup önerimizde 684 sıra sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşme takvimini ve çalışma saatlerini değerlendireceğiz. Tasarının görüşmelerine 19 Şubat Perşembe günü başlanacak" dedi.

"MUHALEFETİMİZ SÜRECEK"

CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Levent Gök ve Engin Altay da, TBMM Genel Kurulu'nun çalışmalarını tamamlamasının ardından, 02.00'de Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Hamzaçebi, AK Parti Grubu'nun getirdiği "iç güvenlik paketi"nin görüşmelerine geçilemediğini kaydetti.

AK Parti'nin, grup önerilerinin tamamlanması ve tasarının görüşmelerine başlanmasını amaçladığını ifade eden Hamzaçebi, "Ancak başta CHP olmak üzere yoğun bir dirençle karşılaşınca yarına kaldı. Yarından sonra da şüphesiz ki muhalefetin, CHP'nin, özgürlükleri baskı altına alan bu yasaya karşı anlamlı muhalefeti devam edecektir. Bu paketin iç güvenlikle, özgürlüklerle hiçbir ilgisi yoktur. Bu paketin adı polis devleti paketidir" değerlendirmesinde bulundu.

Hamzaçebi, bu tasarının, büyük bir toplumsal tepkiyi tetiklemek suretiyle Türkiye'yi yönetilemez hale getireceğini öne sürerek, "Sayın Davutoğlu, bu yasayı çekin, bonzai maddesini getirin hemen yasalaştıralım" çağrısında bulundu.

"İÇTÜZÜK AYAKLAR ALTINA ALINDI"

CHP Grup Başkanvekili Altay da görüşmelerde TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın İçtüzüğü adeta ayaklar altına aldığını savundu.

Bahçekapılı'nın, muhalefet partisinin grup başkanvekillerinin söz haklarını gasbettiğini, kullandırmadığını, uygulamalarının çok üzücü olayların yaşanmasına neden olduğunu anlatan Altay, şunları söyledi:

"Bir milletvekilinin kaburgalarının kırılmasına, birkaç milletvekilinin başından darbedilmesine yol açmıştır. İç güvenlik paketi daha yasalaşmadan TBMM Genel Kurulu'nun güvenliğini ortadan kaldırmıştır. Bu tasarı, diktatörlüğü kanuni zırha büründürme yasasıdır. Temsil ettiğimiz 77 milyonun temel hak ve özgürlüklerinin parlamento marifetiyle ortadan kaldırılmasına göz yummayacağız.

AKP Trabzon Milletvekili Oktay Saral ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün vahşi, fiziki şiddet içeren saldırılarını, Meclis Başkanlık Divanı'ndaki kürsüde duran tokmağı alarak milletvekillerinin kafasına gözüne savurmasını da esefle kınıyorum."

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)