TDK Başkanı Mustafa Kaçalin'den müsait açıklaması
Ajanslar

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) resmi internet sitesindeki sözlüğünde, ‘müsait’ kelimesinin “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak tanımlanmasının hemen her kesimden tepki görmesi üzerine TDK Başkanı Mustafa Kaçalin açıklama yaptı.

"HALK NE DİYORSA BİZ ONU YAZIYORUZ"

‘Türkçe’nin Köken Bilgisi Sözlüğü’ çalışma toplantısında, tepkilere yanıt veren Kaçalin, "Bu değişiklik 1983 yılında başlamış. Yani 32 senedir bu ifade var. Halk bir şeye ‘Elma’ diyorsa, biz de onu öyle yazıyoruz. Yanlış tespit etmişsek düzeltiriz. Yok bizimki doğruysa öyle kalır. Sözlük kurulu değerlendirecek" dedi.

Kaçalin, TDK’nın yazılı sözlüklerinde de aynı tanımlama olup olmadığına dair soruyu, “Sözlükte ne yazıyorsa, sitede o var” şeklinde cevaplandırdı.

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin'den müsait açıklaması

Müsait tartışması VİDEO

"BİLİM KURULU İNCELEME YAPACAK"

TDK toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bilimsel bir konunun siyasi bir tartışma haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, “Bilim kurulu gerekli incelemeleri yapacak ve açıklamayı yapacaktır” dedi.

KÖTÜ KADIN: O...PU

‘Müsait’ kelimesinin TDK’daki tanımlamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, TDK sözlüğünde tepki çeken bir tanımlama hatası daha yapıldığı ortaya çıktı. TDK’nın internet sitesinde “Kötü kadın: O...pu” tanımlaması yer alıyor.

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin'den müsait açıklaması

SÖZLÜKTEKİ KADIN-ERKEK TANIMLAMALARI

Ayrıca sözlükte "kadın" kelimesinin sıfat olarak "Analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan" diye tanımlanırken "erkek" kelimesinin sıfat olarak "sözüne güvenilir, mert" şeklinde tanımlanması, sözlük hazırlanırken bilimden çok zihniyetin etkili olduğu izlenimi veriyor.

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin'den müsait açıklamasıTDK Başkanı Mustafa Kaçalin'den müsait açıklaması