Almanya, Silikon Vadisi'nden kovulan deneyimli çalışanları kapıyor
ensonhaber.com

Ülkeleri etkisi altına alan enerji krizi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok şirket, 2022 yılında işten çıkarma politikalarına başvurdu.

Bazı işverenlerin, yaklaşan zorlu ekonomik döneme hazırlanmak için iş gücünü küçültmesiyle, aralık ayında açıklanan işten çıkarmalara Amerikan teknoloji şirketleri öncülük etti.

Analistler, satış büyümesinin yavaşladığı bir dönemde marjları desteklemek ve yatırımcı endişelerini yatıştırmak isteyen büyük ABD teknoloji firmalarının, önümüzdeki birkaç ay boyunca daha fazla kişiyi işten çıkarmasını bekliyor.

Almanya harekete geçti

Sıkışık bir iş gücü piyasası ve temel yazılım mühendisliği becerilerine sahip işçi sıkıntısıyla karşı karşıya kalan bazı Alman şirketleri, Silikon Vadisi'nden kovulan çalışanları fırsat olarak görüyor.

ABD'nin batı kıyısı, mesleklerinin en iyi maaş alan, en seçkin köşesinde çalışmak isteyen hırslı yazılım mühendisleri için her zaman ana hedef olmuştur, ancak kitlesel işten çıkarmalar, Almanya'nın yararlanmaya can attığı bir iş arayanlar havuzu oluşturdu.

"Onlar kovuyor, biz işe alıyoruz"

Otomobil üreticisi Volkswagen'in yazılım yan kuruluşu Cariad'ın İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkanı Rainer Zugehoer, "Onlar kovuyor, biz işe alıyoruz. ABD'de, Avrupa'da ve Çin'de birkaç yüz açık pozisyonumuz var." dedi.

Dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip olan Almanya'da iş gücünde büyük boşluklar var: BT endüstri grubu Bitkom'a göre, 137 bin BT işi boş durumda.

Hükümet, göçmenlik kurallarını basitleştiriyor ve vasıflı göçmenleri cezbetmek için kolayca vatandaşlık veriyor.