Google'ın 4.34 milyar euroluk para cezası için AB'ye açtığı dava başlıyor
AA

Avrupa Birliği (AB),  Android işletim sistemiyle piyasayı domine ettiği ve rekabet kurallarına aykırı davrandığı için 2018 yılında Google'a tam 4,34 milyar dolarlık bir ceza kesmişti.

Suçlama, Google'ın kendi arama ve diğer çeşitli uygulamalarını Android cihazlarda yüklü olarak sunmasından kaynaklanıyordu.

AB incelemesinde, Google'ın çeşitli cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde; Google arama, Play Store ve Chrome tarayıcısını önceden yükletmeye zorladığı ve bazı telefon üreticilerine Google aramayı önceden yüklemeleri halinde ödeme yaptığı ortaya çıkarılmıştı.

GOOGLE'IN İTİRAZ DAVASI BAŞLIYOR

Merkezi Lüksemburg'ta bulunan AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan AB Genel Mahkemesi, bu hafta boyunca ABD merkezli Google'ın AB Komisyonu kararına karşı açtığı davayı görüşecek.

GOOGLE AB

BİR YIL SÜRECEK

AB Genel Mahkemesi'ndeki davanın 1 yıl sürmesi bekleniyor. Karar sonrası dosya, hukukilik denetimi için Avrupa Adalet Divanı'na götürülebiliyor.

AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi, AB Komisyonu'nda bulunuyor.

AB Komisyonu, söz konusu incelemede rekabete veya antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.

GOOGLE, DAHA ÖNCE BİRÇOK KEZ CEZA ALMIŞTI

Google, arama motoruyla kendi "alışveriş" hizmetlerine avantaj sağladığı gerekçesiyle 2017’de AB Komisyonu tarafından 2,4 milyar euroluk para cezasına çarptırılmıştı.

Ayrıca AB, 2019 yılında da "reklam hizmeti" AdSense'de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'a 1,49 milyar euro ceza kesmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)