İtalya ve Fransa arasında Ay'a inme rekabeti
ensonhaber.com

NASA, Artemis programı kapsamında yıllar sonra yeniden Ay'a ayak basmanın planlarını yapıyor.

ABD merkezli uzay ajansı tarafından "dünyanın en güçlü roketi" olarak adlandırılan Artemis, geçtiğimiz kasım ayında fırlatma testini başarılı bir şekilde tamamladı.

Avrupa'da Ay seyahati yarışı

Ay'a inme konusunda Fransa ve İtalya arasında rekabet başlamış durumda. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) İtalyan astronotu Samantha Cristoforetti, Ay'a ayak basan ilk Avrupalı olmak istiyor.

Politico'nun haberine göre, ESA, NASA ile Ay'a iniş araçlarından birinde yer almak için görüşmelerini sürdürüyor. Cristoforetti, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Uzay Konferansı'nda konuşurken şöyle dedi:

Eğer işler Ay'a iniş yapma fırsatım olacak şekilde düzenlenirse, elbette bunu yapmayı çok isterim.

İtalyan astronota karşı Fransız astronot

Geçen yıl Uluslararası Uzay İstasyonu görevinden dönen Cristoforetti, gelecekte yaşanacak söz konusu rekabette koltuk kapmak için zorlu bir rekabetle karşı karşıya kalacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aralık ayında NASA genel merkezine yaptığı ziyarette, yine ESA'nın Fransız astronot Thomas Pesquet'i destekleyerek Ay yüzeyine bir Avrupalı indirmek için düğmeye bastı.

NASA, Artemis 3 misyonu ile 2025 ve sonrası için Ay yüzeyine mürettebatlı inişi hedefliyor. Bu misyon, Ay yüzeyine ayak basan ilk kadını da içerecek.

ESA ile NASA görüşme halinde

Avrupa Uzay Konferansı'nda konuşan ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, "Ay'da Avrupalı botları" görmenin oldukça iyi bir fikir olduğunu ve NASA'daki mevkidaşlarıyla görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Cristoforetti, şu anki Avrupalı astronot topluluğunda yer alan tek kadın. Ancak Roma'nın onu Ay'a gönderme planı doğrultusunda siyasi açıdan destekleyip desteklemeyeceği henüz belirsiz.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, geçen yıl, Cristoforetti'yi uzay istasyonunun komutanı rolünü üstlendiği için tebrik etmişti.

ESA, insanlı uzay görevlerinde koltuk karşılığında Artemis'e hizmet modülleri sağlıyor.