Mars'taki araçlar, kesinti nedeniyle görevi bıraktı
AA

Çin Ulusal Uzay Dairesi tarafından geçtiğimiz yıl temmuz ayında uzaya fırlatılan Mars keşif aracı Tianwen-1, milyonlarca kilometrelik yolu sorunsuz tamamlayarak geçtiğimiz şubat ayında Mars'a ulaşmayı başarmıştı.

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nden yapılan açıklamada; yörünge uydusu, iniş aracı ve gezgin robottan oluşan araçların, eylül ortasından bu yana "güneş kesintisi" nedeniyle uyku durumunda olduğu belirtildi.

EKİM ORTALARINA KADAR SÜRECEK

Mars ve Dünya'nın Güneş'in iki ayrı tarafında konumlandığı ve artan radyasyon nedeniyle iki gezegen arasında iletişimin kesildiği durumu ifade eden "güneş kesintisinin" ekim ortasına kadar süreceği kaydedildi.

MARS ÇİN

Çin, son yıllarda Ay ve Mars keşif görevleri, uydu teknolojisi ve insanlı uzay seferlerine yönelik iddialı adımlarıyla ABD ve Rusya'nın öncülük ettiği uzay yarışında yeni güç olarak ortaya çıkıyor.

Son 20 yılda ürettiği uydu, roket, mekik, keşif araçları ve diğer donanımlar ile kendine yeterli uzay programı geliştirme konusunda ciddi mesafe kaydeden Çin, Ay keşif programı Çang-ı'nın yanı sıra kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)