Pablo Picasso’nun gizli eserini yapay zeka ortaya çıkardı
ensonhaber.com

20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerinden ve dünya tarihinin en ünlü ressamlarından biri olan Pablo Picasso, 48 yıl önce hayata gözlerini yumdu ve geriye 50 binden fazla eser bıraktı.

Günümüzde oldukça gelişen yapay zeka teknolojileri ise ünlü ressamın 118 yıl gizli kalan bir eserini ortaya çıkardı.

GİZLİ ESER, TABLONUN İÇİNDEN ÇIKTI

Kendini kayıp sanat eserlerinin bulmaya adamış olan bir şirket olan Oxia Plus, Picasso'nun The Blind Man’s Meal isimli resminin altında The Lonesome Crouching Nudeisimli yeni bir eser keşfetti.

Yeni tespit edilen eser, 118 yıl önce Picasso tarafından çizildi. Ancak daha sonra Picasso, bu resmin üstüne "The Blind Man’s Meal" resmini yaptı.

Araştırmacılara göre, bu tarz uygulamalar o zamanlarda tuvallerden tasarruf edilmek için sıklıkla kullanılıyordu.

Görsel: Picasso'nun  “The Blind Man’s Meal” isimli resmi.

picasso

Görsel: Yukarıdaki tablonun altından çıkan The Lonesome Crouching Nude” isimli eser.

picasso

YAPAY ZEKA GİZLİ ESERİ NASIL TESPİT ETTİ

Bilim insanları, tabloyu ortaya çıkarmak için ilk önce portrenin ana hatlarını çıkardı. Bunun için röntgen görüntüleme (XRF) yöntemi kullanıldı ve resmin taslağı ortaya çıktı.

Daha sonra devreye giren yapay zekâ teknolojisi, Picasso’nun o dönemlerde çizdiği resimlere dayanarak ünlü ressamın fırça darbelerini taklit etti ve eserin kalan bölümlerini tamamladı.

Son olarak da 3 boyutlu baskı sayesinde resme boyama dokusu kazandırıldı ve gerçek bir yağlı boya tablosuna dönüştürüldü.

Bu işlemlerin sonucunda da Picasso’nun ünlü “Mavi dönem” eserlerinden yukarıdaki The Lonesome Crouching Nudeisimli resim ortaya çıktı.