Philae, kuyruklu yıldızda organik molekül buldu

yıldız

Geçtiğimiz hafta 67P isimli kuyruklu yıldıza başarılı bir şekilde inerek tarihe geçen Rosetta uzay aracının Philae isimli sondası, iner inmez çalışmalarına başlamıştı.

PİLİ BİTMEDEN ÖNCE VERİLERİ GÖNDERMİŞTİ

Kuyruklu yıldızdan fotoğraflar gönderen Philae ile bağlantı ise birkaç gün önce şarjının bitmesi nedeniyle kopmuştu. Ancak Philae, şarjı bitmeden önce Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ilk sondaj çalışmasından topladığı verileri göndermeyi başarmıştı.

ORGANİK MOLEKÜLLER BULUNDU

Bu verilerin sonuçları ise yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Wall Street Journal'in yapmış olduğu habere göre Philae, kuyruklu yıldızın yüzeyinde organik moleküllere rastladı. Ancak ne yazık ki bunların ne tür moleküller olduğu ise henüz bilinmiyor.

BEKLENEN BİR BULGUYDU

Aslında bilim insanları kuyruklu yıldızın yüzeyinde organik molekülün bulunmasını bekliyordu. Bunun yanında bu organik molekün türünün ise 'metan' gibi basit bir molekül olabileceği söyleniyor. Ayrıca kuyruklu yıldızın yüzeyinde asitin de olabileceği belirtiliyor.

ORGANİK MOLEKÜLÜN BULUNMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Birçok bilim insanına göre, Dünya ve Güneş Sistemi hala oluşma aşamasındayken, su ve organik moleküller Dünya'ya bu tarz kuyruklu yıldız ve meteorlar aracılığı ile geldi ve Dünya'daki yaşam bu şekilde başladı. 67P'de organik moleküllere rastlanması, bilim insanlarının bu tezini kuvvetlendiriyor.

PHİLAE'NİN TEKRAR ÇALIŞMASI GEREKİYOR

Ancak, şu an için bu veriler bu tezi kesin olarak doğrulamaya yetmiyor. Bu yüzden Philae'nin yeni verileri ESA'ya ulaştırması gerekiyor. Bunun için de Philae'nın gölgede kalan güneş panellerine bir şekilde güneş ışığının vurması ve tekrar çalışması gerekiyor.