Siber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleşti
AA

Koronavirüs nedeniyle internet kullanımının oldukça artması, siber saldırganları da harekete geçirdi. Özellikle geçtiğimiz yıl yapılan siber saldırı sayılarında rekor artışlar yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, siber saldırılarda kullanılan yöntemlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Genellikle dosya isminde noktadan sonra görünür olan uzantıların; bunların çalıştırılabilmesi, yürütülebilmesi ve tanınmasında etkin rol oynadığını ifade eden Koç, en sık kullanılan uzantıların da ses dosyalarında ".mp3," video dosyalarında ".mp4", görüntü dosyalarında ".jpg, .jpeg ve .png", ofis ve doküman dosyalarında ".doc, .xls, .ppt, .txt, .docx, .xlsx, .pptx ve .pd" olduğunu söyledi.

EN ÇOK SALDIRI "EXE" VE "DOC" DOSYALARINDAN YAPILDI

Saldırganların, zararlı yazılımları farklı dosya tiplerine gizleyerek hedeflerine ulaşmaya çalıştıkları uyarısında bulunan Koç, "Siber saldırganlar zararlı yazılımları hedeflerine ulaştırmak için sıkça kullanılan dosya tiplerini tercih ediyorlar. 2020'de web üzerinden en çok ".exe", e-posta yoluyla ise en çok ".doc" uzantılı dosyalar aracılığıyla zararlı yazılım gönderildi." diye konuştu.

ZARARLI YAZILIM

Çok sık kullanılan bu dosya tipleri içinde yer alan zararlı yazılımlardan korunmak için emin olunmayan kaynaklardan dosya indirilmemesi gerektiğini vurgulayan Koç, indirilecek dosya tipinin kullanım amacına uygun olup olmadığına bakılması ve boyutunun gerektiğinden büyük veya küçük olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Koç, bu konuda alınması gereken önlemlere ilişkin detayların Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde bulunabileceğini sözlerine ekledi.

Siber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleşti

Siber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleştiSiber saldırılar en çok exe ve doc uzantılı dosyalarla gerçekleşti

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)