Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

TEKNOLOJİ

İnsanların adeta bir parçası akıllı telefonlar, tabletler, uçan araba, elektrikli otomobil ve daha fazlası.. İşte bu hafta teknoloji dünyasında yaşanan son gelişmeler..

Ülkemizde teknolojik gelişmelerin ilk sırasında Apple'ın dünyadaki 444'üncü, Türkiye'deki ikinci mağazasını açması yer aldı. İstanbul Akasya AVM'de açılan yeni Apple Store'un açılışında insanlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

Teknolojik gelişmelerin ülkemizdeki ikinci sırasında ise Adıyaman'da üretilen Prototip araçlar var. Türkiye'de ilk kez güneş enerjili olarak yapılan ve "resmi" araç olan Fırat ve Komagene Adıyaman'da kullanılıyor. Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı tarafından tasarlanarak üretilen ilk resmi güneş enerjili prototip araçlar 2010 yılında trafiğe çıkmıştı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

1 LİRA 60 KURUŞA 60 KM

Adıyaman'da üretilen Prototip araçları, Balıkesir'de iki mühendis tarafından 8 aylık çalışma ile üretilen 'Ekolojij Türk Otomobili' takip etti. Balıkesir 'de iki mühendis, 8 aylık çalışma ile 1 Lira 60 kuruşa 60 Km giden 'Ekolojij Türk Otomobili' aracı üretti.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

Ülkemizdeki önemli teknolojik gelişmelere baktıktan sonra bir de dünyada teknolojik anlamda neler oldu, hangi telefonlar tanıtıldı hep birlikte bakalım..

YENİ REKOR

Bu hafta ilk olarak Google'un üst düzey yöneticisi Alan Eustace'un 41 kilometre yükseklikten atlayarak yeni bir rekora imza attığını gördük. Avusturyalı sporcu Felix Baumgartner'un rekorunu kıran 57 yaşındaki Eustace dünyadaki teknoloji gündemimizde 1'inci sıradaki yerini aldı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA

Dünyadaki teknoloji gündemimizde ikinci sırayı ise Apple Ceo'su Tim Cook aldı. Daha önce Out dergisinin "Dünyanın en güçlü eşcinseli" olarak duyurduğu Tim Cook ilk kez kendi ağzından gay olduğunu "Gay olmaktan gurur duyuyorum. Bunu bu zamana kadar söyleme ihtiyacı hissetmedim ama konumum itibariyle insanlara ilham olabileceğini düşündüğüm için açıklıyorum. Gay olmak bana Tanrı'nın en büyük armağanı" sözleriyle dile getirmişti.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

GÜNÜMÜZ PİLLERİNİN 20 KATI

Akıllı telefonların hayatımızdaki yerine baktığımız zaman akıllı telefonların batarya kullanım ve batarya dolum sürelerinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Listemizde yeni geliştirilen Lityum İyon pili Apple Ceo'sunun açıklamasını üçüncü sıradan takip etti. Singapur’daki Nangyang Technological University’den (NTU) araştırmacıların ürettiği lityum iyon pili iki dakika içinde yüzde 70 seviyesine geliyor. Günümüzdeki pillerin yaklaşık 20 katına denk gelen bu pillerin teknolojide devrimi gerçekleştirebileceği düşünülüyor.

Dünyadaki diğer teknolojik gelişmeler ise şöyle sıralanabilir;

* Avusturya’nın Viyana şehrinde düzenlenen teknoloji fuarı Pioneers Festivalinde tanıtılan uçan otomobillerin ilk gelişmiş örneği AeroMobil 3.0 görücüye çıktı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

* Dünyanın en ince akıllı telefonu yarışmasında yeni üretilen Oppo R5 4,85 kalınlığıyla  dünyanın en ince akıllı telefonu ünvanını ele geçirdi.

* Çinli bilgisayar üreticisi Lenovo, geçtiğimiz Şubat ayında yapılan anlaşmaya göre 2.91 milyar doları Google'a ödeyerek Motorola'nın yeni sahibi oldu.

* Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un dil çevirisi bölümüne Kürtçeden sonra Zazaca da eklendi.

* Bu yılın sonunda doğru geleceğine dair haberler çıkan WhatsApp’daki sesli arama özelliğinin 2015 yılının ilk aylarına ertelendiği açıklandı.

* Park yeri bulma sorununa Google Glass, CitySpot uygulaması ile çözüm getirdi.

* ABD'de ticari uzay füzesi kaza yaptı, kazada pilotlardan biri ölürken diğeri ağır yaralandı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

* Twitter, bir süredir kapanması gündemde olan Twitter'a fotoğraf ekleme servisi Twitpic'i satın aldı.

* Çin, ilk Ay misyonu Çang'ı-5 projesi çerçevesinde Ay'a insansız uzay aracı gönderdi.

* Güney Kore elektronik devi Samsung, yurt dışındaki LED pazarından çekileceğini duyurdu.

* ABD'de akıllı kahve makinası üretildi.

* Akıllı telefonların vazgeçilmez uygulaması İnstagram uygulamasına video reklam almaya hazırlandığı öğrenildi.

* Android'in en önemli isimlerinden Andy Rubin, Google'dan ayrıldığını duyurdu. Rubin, Android'in yaratıcısı olarak biliniyordu.

* Japon teknoloji devi Sony cep telefonu kolu yüzünden Eylül'e kadarki üç aylık dönemde 1,2 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.

* Google X research lab adına Andrew Conrad tarafında yapılan açıklamaya göre, üzerinde çalıştıkları hap sayesinde ölümcül hastalıklar önceden saptanabilecek diyerek kanseri tespit edebilen hapı üreteceklerinin sinyalini verdi.

* Rusya'da Kasım ayında satışa sunulması namaz alarmı, Kur'an meali gibi uygulamalara sahip ilk cep telefonu "BQ İstanbul"un Müslümanlara özel olarak piyasaya sürüleceği açıklandı.

Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmeler

* Akıllı telefon piyasasında oluşan büyük rekabette Motorola, yeni zırhlı akıllı telefonu olan Symbol TC70'i tanıttı.

* Samsung'un kavisli yan kenara sahip akıllı telefon modeli Galaxy Note Edge, Güney Kore'de satışa çıktı.