Tilavet secdesi nedir.
ensonhaber.com

Namazlarda, kulun Allah'a en yakın olduğu an denilen secde, Kuran'da da bulunmaktadır. Arapça da saygı gösterme, anlamına gelen secde. Yüce kitabımız Kuranı Kerim'de 14 yerde emredilmektedir.

Tilavet secdesi nedir.

TİLAVET SECDESİ

Kuran'da geçen 14 ayette geçen secde, bu ayetler başından sonuna kadar okunduğunda veya dinlendiğinde kalkıp tilavet secdesi yapmak gereklidir. Hanefi mezhebine göre vacip diğer mezheplerde ise sünnet olan tilavet secdesi;

Araf suresi, ayet 205
Nahl suresi, ayet 49
İsra suresi, ayet 107
Meryem, suresi ayet 58
Hac suresi ayet 18
Furkan suresi, ayet 60
Neml suresi, ayet 65
Secde suresi, ayet 15
Sad suresi, ayet 25
Fussilet suresi ayet 37
Necm suresi, ayet 62
İnşikak suresi, ayet 21
Alak suresi, ayet 19

ayetlerinde yapılır. Secde ayeti geçtiğinde secde yapmak vacip olduğu için kişinin üzerinde tıpkı namaz gibi borç hasıl olur. Bu yüzden secde yapmayı ihmal etmemek gerekir.

TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR

Tilavet secdesi yaparken tıpkı namazda olduğu gibi abdest alınır namaza uygun olarak giyinilir. Andestin ardından niyet edilerek yapılan tilavet secesinde direkt olarak secdeye varılır. Secdede yine tıpkı namazda olduğu gibi üç defa "Subhane Rabbiyel Alâ" denilir ve Allah u Ekber denilerek kalkılır. Kalkerden ise  ''Semiğna ve Adağna Ğufraneke Rabbena ve İleykel Masıyr'' ayeti okunur ve secde gerçekleştirilmiş olur.