Tönbekici: Huzur Sokağı'nı izleyince şoke oldum

Tönbekici: Huzur Sokağı'nı izleyince şoke oldum

Şule Yüksel Şenler'in aynı adlı kitabından uyarlanan "Huzur Sokağı" muhafazakar yönüyle ilgi çekiyor. Cuma günü ATV'de yayınlanmaya başlayan dizi, Vatan gazetesi yazarı Mutlu Tönbekici'nin sert eleştirilerine maruz kaldı. Dizide "Başı açıkların şeytan, başı kapalıların melek" olarak anlatıldığını savunan Tönbekici, bu düşüncesini Twitter'da dile getirince hakaretlere maruz kaldığını ifade etti.

İşte Tönbekici'nin o yazısı:

ATV'de, Şule Yüksel Şenler'in aynı isimli kitabından uyarlanan “Huzur Sokağı” diye bir dizi başladı. 1969'da yazılan kitabın, bir zamanlar İslami çevre içinde bir efsane olduğunu biliyordum. İslami bir ütopya yaratmaya çalışan, iyiliği İslam içinde, kötülüğü de İslam dışında gören, ak ve kara şeklinde ayrımları olan bir kitap.

1969 yılını bilmiyorum. Daha doğmamıştım. Mahalle hayatının henüz çözülmediği, İstanbul'da bile hemen hemen herkesin herkesi tanıdığı yıllarda “İyilik dolu İslami bir dünya” hayalini kurmak belki çok akla uzak olmayabilir. Ama 2012'de? Kim inanır böyle bir şeye?

DİZİYİ İZLEYİNCE ŞOKE OLDUM

Diziyi izlemeye başlayınca şoke oldum. Bu kadarını beklemiyordum. Daha çok Samanyolu TV'de görmeye alışık olduğumuz bir dizi. Bütün başı açıklar “şeytan”, bütün başı kapalılar “melek”. Tek bir istisna yok.

NÖTR BİR KARAKTER YOK

Hani inandırıcılık adına başı açıklar arasına yarım iyi, en azından nötr bir karakter bile yok. İstisnasız hepsi içki bağımlısı, istisnasız hepsi kötülük peşinde, istisnasız hepsi sevgi, şefkat nedir bilmiyor, istisnasız hepsi para pul peşinde, istisnasız hepsi dinsiz, imansız, istisnasız hepsi saygısız, kaba ve küstah ama en önemlisi: Mutsuz...

MUHAFAZAKAR OLANLARIN HEPSİ MUTLU

Muhafazakâr olanların ise istisnasız hepsi iyilik peşinde, istisnasız hepsi kibar, hepsi şefkatli, kıçına kadar mini etekliye bile saygılı, istisnasız hepsi rind, hepsi sabırlı, hepsi kadirşinas, hepsi vefalı, hepsi parada pulda gözü olmayan ve en önemlisi: Mutlu.

BU KADAR GÜLÜNÇ BİR AYRIMI SAMANYOLU BİLE YAPMIYOR

Bu kadar gülünç bir ak kara ayrımını Samanyolu TV dizileri bile yapmıyor aslında ama hadi eğlence olsun diye “ATV, Samanyolu TV'ye dönmüş. Bütün açıklar şeytan, bütün kapalılar melek” diye bir twitt attım. “Tek bir yazıyla asılırsın” diye bir laf var ya, işte o tek bir twitle asılırsın”a dönüşmüş. Nedir, ne oluyor demeye gelmeden, “Ne o? Rahatsız mı oldun?”dan , “kapıcı kalsaydık çok mutlu olacaktın di mi?”ye, “al işte bak diziyle bile tehdit olduk”dan “kapa çeneni, en büyük şeytan sensin”e uzanan gayet dar bir yelpazede bir sürü cevap...

BU KADAR TEPKİ BEKLEMİYORDUM

Bana hırçın bir şekilde cevap yazanların herhangi bir kesimi temsil ettiklerini düşünüyor değilim. Twitter'da tartışmalı ne yazarsan yaz illa bir takım insanlar küfür kıyamet girişeceklerdir. Kimse kendinden başkasını temsil etmez aslında... Ama bu kadar bariz olan bir şey için bu kadar tepki de beklemiyordum doğrusu..