Toyota'ya büyük ceza

Toyota'ya büyük ceza

ABD Adalet Bakanlığı, benzer sorun nedeniyle General Motors (GM) firmasına dava açarken, firma, 1 milyon 600 bin aracını geri çağırmıştı.

1.2 MİLYAR DOLARLIK CEZA

Otomobil devi Toyota Motor Corporation, Toyota ve Lexus araçlarında yaşanan güvenlik sorunlarının ardından tüketicilere yaptığı açıklamalarda yanıltıcı bilgiler verdiği suçlamasıyla ABD Adalet Bakanlığının açtığı davada, 1,2 milyar dolar para cezası ödemeye mahkum oldu.

Dava nedeniyle ayrıca savcılığın yaptığı anlaşma çerçevesinde, firma politika ve prosedürlerinin, bağımsız bir gözlemci tarafından gözden geçirileceği bildirildi.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, davayla ilgili basına yaptığı açıklamada, davanın kendi türünde en büyük para cezası olduğunu belirtti. Holder, firmanın derhal güvenlik sorunlarını düzeltmek yerine, tüketicilere yanıltıcı açıklamalar yaptığı ve Kongre üyelerine yanlış bilgiler verdiğini ifade etti.

GENERAL MOTORS'UN DA DAVASI VAR

Öte yandan, ABD'de, General Motors (GM) aleyhine de araçlarında ölümcül kazalar nedeniyle açılan bir dava bulunuyor. Davanın ardından GM 1 milyon 600 bin aracını geri çağırmıştı. Bazı yetkililer, Toyota davasının GM'ye de örnek teşkil edebileceği düşüncesini dile getirirken, Adalet Bakanı Holder'ın basın toplantısında bu konuda açıklama yapmaktan kaçındığı görüldü.

Toyota Motor Kuzey Amerika Hukuk müşaviri Christopher P. Reynolds'un firma adına davayla ilgili yaptığı açıklamada ise, ''Eylemlerimizin müşterilerimizde neden olabilecek herhangi bir endişe hakkında tam sorumluluk aldık'' ifadesi kullanılarak, yeniden onların güvenini kazanmaya odaklandıkları belirtildi.

2009 yılından bu yana Toyota firması, 10 milyondan fazla aracını çeşitli problemler nedeniyle geri çağırdı. Firma, 2010 ve 2012 yılları arasında ise, bazı istenmeyen hızlanma sorunlarını raporlamadaki gecikmelerden dolayı 66 milyon dolar para cezası ödemişti.