TÜBİTAK'ta birinci olan elektrikli otomobil yollarda

elektrikli-otomobil

İstanbul Üniversitesi öğretim üye ve öğrencileri tarafından çalışmalarına iki yıl önce başlanan ve 3.5 aylık süreçte üretimi tamamlanan elektrikli otomobil ’YEREL T1’in 15 Eylül ’de İstanbul’dan başlayan bilimsel test sürüşünde 9 il tamamlandı.

Toplam 13 ili kapsayan test sürüşünde 24 kişilik ekip, elektrikli otomobilleriyle Ankara , Samsun, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri ve Konya’dan sonra Antalya’ya geldi. Antalya’dan sonra ise İzmir ve Eskişehir’e giderek tanıtım ve test sürüşleri gerçekleşecek olan elektrikli otomobil ve ekibi, ardından İstanbul’a dönecek.

TÜBİTAK'ta birinci olan elektrikli otomobil yollarda İZLE

5 BİN KİLOMETRE YOL ALACAK

Dört kişilik elektrikli otomobilin Antalya Cumhuriyet Meydanı’ndaki tanıtımına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Burada gösteri sürüşü de yapan üniversiteliler, toplam 13 ili kapsayan Türkiye turunda 5 bin kilometre yol yapacaklarını anlattı.

5 BİN KİLOMETRE İÇİN 75 TL ELEKTRİK YAKACAK

TÜBİTAK’ın yarışmasında da birincilik ödülü alan elektrikli otomobilin tek şarjla 500 kilometre yol yaptığını belirten öğrenciler, bunun elektrik maliyetinin ise 5 TL olduğunu söyledi. Türkiye turunda ise yapacakları 5 bin kilometre yolda harcanacak elektriğin masrafının ise sadece 75 TL olduğunu dile getiren öğrenciler, "Aracımızın ağırlığı 500 kilogram. Bunun nedeni de dışının karbonfiber yapıda olması. Bu, aracın hafif olmasını sağlıyor. Nitekim kaldırıma çıkarırken ekip olarak elle kaldırıyoruz. Aracımızın en belirgin özellikleri harcadığı elektrik fiyatının ucuzluğu ve hafif olması. Türkiye’nin en verimli elektrikli aracı unvanına sahip. Elektrik donanımı da tasarım ve yazılım olarak bize ait" dedi.