Tüketici Güven Endeksi'nde düşüş gözlendi

Tüketici Güven Endeksi'nde düşüş gözlendi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında azaldı; Ocak ayında 72,4 olan endeks Şubat ayında 69,2 değerine düştü.

TASARRUF ETME İHTİMALİ ENDEKSİ 15,8 AZALDI

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre yüzde 15,8 oranında azaldı. Ocak ayında 26,1 olan endeks, Şubat ayında 22 değerine düştü. Bu azalışın, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.

EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ 3,9 DÜŞTÜ

Ocak ayında 94 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 3,9 oranında azalarak, Şubat ayında 90,4 değerine düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir. Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak, Şubat ayında 75,8 değerine düştü. Bu düşüş, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

MADDİ DURUM BEKLENTİSİ ENDEKSİ

Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı. Ocak ayında 91,3 olan endeks değeri Şubat ayında 88,8 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

YD-ÜFE ARTTI

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi ise aylık yüzde 5,73 arttı. Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,48 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,53 artış gösterdi.

MADENCİLİK VE TAŞOCAKÇILIĞI

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 6,74, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 5,72 artış olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 8,73), kauçuk ve plastik ürünler (yüzde 8,34), tütün ürünleri (yüzde 8,26) alt sektörleri oldu. Buna karşılık deri ve ilgili ürünler (yüzde 1,96), ana metaller (yüzde 4,15), tekstil ürünleri (yüzde 4,26) bir ay önceye göre endekslerin en az artış gösterdiği alt sektörler oldu.

EN FAZLA YILLIK ARTIŞ DAYANIKSIZ TÜKETİM MALLARINDA

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ocak ayında en fazla aylık artış sermaye mallarında, en fazla yıllık artış ise dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.