Türkiye ile Hindistan arasında anlaşma imzalandı

Türkiye ile Hindistan arasında anlaşma imzalandı

Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi 10. dönem toplantısı Yeni Delhi'de gerçekleştirildi. Eşbaşkanlıkları Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Anand Sharma tarafından üstlenilen 'Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi 10. Dönem Toplantısı' dört yıl aradan sonra Yeni Delhi'de yapıldı.

NİHAT ZEYBEKÇİ İLE ANAND SHARMA

Türkiye-Hindistan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, Hizmet Ticareti, Müteahhitlik ve Müşavirlik Hizmetleri, Yatırımlar, Gümrükler Alanında İşbirliği, Ticaret Önlemleri Alanında İşbirliği, Enerji, Ulaştırma, Turizm, Bilim ve Teknoloji, Sağlık,Tarım ve Eğitim alanlarının değerlendirildiği toplantıda hazırlanan 10. Dönem KEK Protokolü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma tarafından imzalandı.

DIŞ TİCARET HACMİ 6,3 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

İmza töreni öncesinde iki bakanın başbaşa gerçekleştirdiği görüşmede iki ülke ilişkileri ele alınırken 2012 yılında 6,6 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin gerçek potansiyelini yansıtmadığı ifade edildi. 2013 Yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye-Hindistan dış ticaret hacmi 6,3 milyar dolara ulaştığını, Türkiye aleyhine gelişen ikili ticaretin dengeli bir hale getirilebilmesini teminen gerekli adımların atılması hususunda taraflarca mutabık kalındığı bildirildi.

HER İKİ ÜLKE YARARINA

Toplantıda Türkiye'nin ana amacının ikili ticaretin artırılmasının da ötesinde iki ülkenin ortak hareket edebilecekleri pek çok sektörde özellikle yatırımların artırılması, her iki ülke yararına katma değer yaratacak yapının oluşturulması, işadamları arasında işbirlikleri ve ortaklıklar kurulması ve üçüncü ülkelerde ortak girişimler yapılması olduğu vurgulandı.

ORTAKLIK ANLAŞMASI MÜZAKERELERİ

İki ülke işadamlarının daha yakın işbirliğine gidebilmesini teminen halihazırda gerek ticaret heyetleri gerek alım heyetleri gerekse iş konseyi vasıtasıyla sürdürülmekte olan temasların yeni organizasyonlar vasıtasıyla daha da güçlendirilmesi yönünde mutabık kalındığı ifade edildiği toplantıda şunlar belirtildi: "Türkiye ve Hindistan arasında ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için en etkin araç olarak görülen “Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması”nın etkilerinin değerlendirilmesine yönelik iki ülke temsilcilerinin katılımıyla kurulmuş olan 'Ortak Çalışma Grubu' tarafından hazırlanan Rapor 2011 yılında parafe edilmiştir. Bakanların görüşmesi esnasında söz konusu Raporun imza sürecinin hızlandırılması ve Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin 2014 yılı içerisinde başlatılması kararlaştırıldı."

NÜKLEER ENERJİ DÜZENLEYİCİ KURUMLAR

Türkiye ve Hindistan'ın nükleer enerji düzenleyici kurumları arasında işbirliği yapılması konusunun da gündeme geldiği toplantıda 2002 yılından bu yana Hindistan'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım tutarının 102 milyon dolar seviyesinde olduğu, Hindistan'da Türk firmalarının ise halihazırda 215 milyon dolar yatırımı bulunduğu belirtildi.