Türkiye kavurucu sıcaklar altına girecek
AA

Yazın en sıcak dönemi için eskilerin kullandığı Eyyam-ı bahur, boğucu sıcak günlerin anlamı demek. İstanbul'da hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren 35 dereceye ulaşacak.

Türkiye kavurucu sıcaklar altına girecek

İNSANLAR BUNALACAK

Ülkenin güney sahilleriyle Ege kıyılarında kuru ve kavurucu sıcakların başladığını dile getiren Köse, şöyle devam etti:

"Antalya, Adana gibi illerde havaalanında uçaktan inildiğinde, insanın yüzüne sanki sıcak üfleyen fan vurur ve bir anda etraf bulanıklaşır. İşte bu eyyam-ı bahur sıcakları olarak adlandırır. Bugünlerde de o sıcakları yaşıyoruz. İstanbul'da hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren 35 dereceye çıkacak, Güney ve Güneydoğu bölgelerinde sıcaklık 40 derece ve üzerinde seyredecek. Nem, sıcak havayı daha sıcak hissettirir, insanı bunaltır."

Türkiye kavurucu sıcaklar altına girecek

SICAKLIK 45 DERECE HİSSEDİLECEK

Nemin yüzde 60 ve üstü ile yüzde 30 ve altının rahatsız ettiğini dile getiren Köse, "Sıcaklık 33 derece, nem oranı yüzde 65 olduğunda, gölgede hissedilen sıcaklık 41 derece, güneş altında ise 10 derece daha ilave edildiğinde 51 derece olacaktır. Bu da insanları bunaltacaktır. İstanbul'da da insanı en çok nem etkiliyor. Nemin etkisiyle 35 derecelik sıcaklık, 45 derece olarak hissedilecek." şeklinde konuştu.

Köse, sıcak hava dalgasından etkilenmemek için saat 10.00 ila 16.00 arasında mümkün olduğu kadar güneşten uzak durulması, gölgenin tercih
edilmesi, şapka kullanılması, güneş koruyucu sürülmesi ve cildin örtülmesi gibi önlemler alınabileceğini dile getirerek, "Sıcak hava dalgalarından kötü bir şekilde etkilenmek istemiyorsanız, gölgede, hafif, sulu ve yavaş bir yaşam sürdürmeye dikkat edin." dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)