Türkiye'den KKTC'ye su götürecek projede sona gelindi

e

Asrın projesi olarak adlandırılan KKTC Su Temin Projesi'nde deniz ve karadaki altyapı çalışmaları son aşamaya geldi. Karadan 5 km açıkta deniz geçişi isale hattının son 500 metrelik kısmı da bugün düzenlenen törenle monte edildi.

DÜNYADA İLK KEZ UYGULANDI

Dünya’da ilk kez uygulanan deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temin Projesi’nde deniz altından 250 metre derinlikte ve askıda geçen boruların son parçası Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katıldığı merasimle yerleştirildi.

Türkiye'den KKTC'ye su götürecek projede sona gelindi

"KARAR VERİLİRSE RUM TARAFINA DA SU GÖTÜRÜRÜZ"

Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi kapsamında çalışmaları yürüten gemide incelemelerde bulunan ve açıklamalar yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Proje kapsamında adaya gelecek suyun Rum tarafına verilmesine ilişkin hükümetimiz karar verecek. Türkiye Cumhuriyeti olarak hiç kimsenin, hiçbir insanın, hiçbir canlının susuz kalmasını istemeyiz. Bizim kültürümüz de susuz, aç insan olmasını istemez. Biz Afrika’daki pek çok insana su götürüyoruz. KKTC ve Türkiye hükümetleri karar verirse biz gereğini yaparız" şeklinde konuştu.

Türkiye'den KKTC'ye su götürecek projede sona gelindi

"MÜZAKERELER DAHA KOLAY OLACAK"

Adaya gelecek suyun müzakerelere olumlu yansıyacağını belirten Eroğlu "KKTC güçlendikçe müzakereler daha da kolay olacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diye bir ülke var. Müzakerelerin devam etmesini çözüme ulaşmasını arzu ediyoruz. Türkiye’nin Kıbrıs’a her şekilde sahip çıkması için çalışıyoruz. Yollar yapıyoruz, binalar yapıyoruz, altyapı tesisleri yapıyoruz" dedi.

Bakan Eroğlu’nun gemide yaptığı inceleme ve açıklamalarının ardından son boru merasimle yerine takıldı ve asrın projesinde deniz geçişi tamamlandı.

Türkiye'den KKTC'ye su götürecek projede sona gelindi

ANAMUR'DAN GİRNE'YE SU TAŞINACAK

Bu proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 su, Akdeniz’e döşenen bu boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Türkiye'den KKTC’lilerin istifadesine sunulacak suyun yaklaşık 38 milyon m3’ü KKTC’de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak.

Türkiye'den KKTC'ye su götürecek projede sona gelindi

ADANIN UZUN VADELİ SU İHTİYACI KARŞILANACAK

Geriye kalan 37 milyon m3 su ise zirai sulama için tahsis edilecek. Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.

Türkiye'den KKTC'ye su götürecek projede sona gelindi

DENİZ GEÇİŞİ 80 KM

KKTC İçmesuyu Temini Projesi çerçevesinde Dünya’da ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.