Twitter'daki hashtag'in yaratıcısı: Kazara buldum

twitter

# işareti geçmişte bilgisayar programcılığı ve enformasyon teknolojisi alanında sık sık kullanılıyordu. Ancak Twitter'da hashtag, Messina sayesinde kullanılmaya başlandı. Twitter'da arama yapmayı ve gruplaşmayı kolaylaştıran hashtag (# ya da etiket) kullanımının mucidi olan Chris Messina, buluşunu BBC'nin Newsnight programına anlatan Messina şunları söyledi;

KAZARA YAPILMIŞ BİR KEŞİF

"Twitter'da grupların oluşması için, beni çok düşündürmeyecek basit bir format arıyordum. Kazara yapılmış bir keşif. Başta şüpheyle bakan çok oldu. Fakat ben kullanmaya başlayınca ve arkadaşlarımı da teşvik edince olay kendiliğinden büyüdü. Şimdi de yedi yıl oldu."

HABERCİLİKTE İLK KEZ BİR YANGINDA KULLANILMIŞ

Etiket fikri, haber yayma amaçlı olarak ilk defa California'nın San Diego kentindeki bir yangında kullanılmış. Messina, "Yurttaş gazeteciliğinde Twitter kullanımının ilk örneklerinden biridir." dediği olayda, bölgeden bildiren arkadaşını haberlerini hashtag kullanarak yaymaya ikna etmiş ve #Sandiegofire (#Sandiegoyangın) etiketini kullanmasını tavsiye etmiş. Böylece birçok faydalı bilgi de çok sayıda kişiye ulaşmış. Messina bunun üzerine benzer yöntemin farklı olaylarda da kullanılmaya başlandığını söylüyor.

Twitter'daki hashtag'in yaratıcısı: Kazara buldum

"SPONSOR OLABİLİR"

Etiketin yaratıcısı, bu yönetimin pazarlama aracı olarak kullanılmasıyla ilgili de şu yorumu yaptı; "Sosyal medya ideal olarak en iyi içeriklerin değer kazandığı çok büyük, şahane bir serbest pazar. Şirketler ürünlerinin sosyal medya kullanıcılarına gösterilmesi için para ödeyebilir veya sponsor olabilir."