Uçaktaki kuralların nedenleri
ensonhaber.com

uçak

Birçoğumuz uçakla seyahat ettiğimiz zaman bazı kurallarla karşılaşırız. Peki bu kuralların koyulma nedeni ne? Hepsi bu yazıda.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki havacılıkta birçok kural yaşanmış ve tecrübe edinilmiş olaylardan sonra ortaya çıkmıştır. Bu yüzden her kuralın mantıklı bir açıklaması var.

GÜNEŞLİKLERİN AÇILMA NEDENİ

Uçakların en çok sorunla karşılaştığı anlar iniş ve kalkış anları. Bu nedenle iniş ve kalkış esnasında çevreyi gözlemlemek ve acil bir durumda hangi taraftan kaçacağımızı anlamak için güneşlikler açık konuma getirilmelidir.

AKŞAM UÇUŞLARINDA IŞIKLAR NEDEN KAPATILIR?

Yine iniş-kalkış anlarında kabin içi ışıklar kapatılır. Bunu nedeni ise; herhangi bir olumsuz durumda gözlerimizin karanlığa alışmasını sağlamak ve çok önemli birkaç saniyeyi dahi kazanmak.

KOLTUKLAR NEDEN DİK KONUMA GETİRİLİR?

İniş-kalkış esnasında yapılan anoslarda ve kabin ekibinin uyarılarında söylediği bu durumun nedeni ise; acil durumda rahat hareket edebilecek alanı sağlamak.

Aynı şekilde yemek masalarının kapatılma nedeni de rahat hareket edebilmek.

ANONSLARDA SES NEDEN KESİLİR?

Uçak içi eğlence sisteminden bir şey dinliyorsak yapılan anons esnasında bu sesin kesildiğini görürüz ve anonsun sesini duyarız. Bu sayede güvenlik anonslarının dinlenmesi amaçlanır.

NEDEN ÖNCE KENDİ OKSİJEN MASKENİZİ TAKMALISINIZ?

Yolcu uçakları çoğunlukla 8 bin metrenin üzerinde uçarlar. İnsanların çok yüksekte yaşayabilmeleri için basınçlı ve oksijen oranı yüksek bir ortama sahip olmaları gerekir. Basınçtaki ani bir değişme ise oksijen eksikliğine sebep olacak ve sizi hızlı bir şekilde halsiz kılacaktır. İçerideki hava 30 saniye gibi kısa bir süre içinde ani başınçtan dolayı değişebilir.

Bu yüzden önce kendi maskenizi daha sonra yardım için başkalarının maskesini takmalısınız. Oksijen maskesiz bilinçli hareket edebileceğiniz 20 saniyeniz var. Maskenin anında takılmaması durumunda ise vücudunuz 45 saniye içinde etkisiz kalacaktır. Beyin yetersiz oksijen gitmesi nedeniyle euphoria adı verilen duruma girer ve kendinizi kaybedebilirsiniz.