Uğur Işılak kimdir

Uğur Işılak kimdir

Aslen Şereflikoçhisarlı olan Uğur Işılak, 1971 yılında Almanya'nın Neviges şehrinde dünyaya geldi. Küçük yaşlarda müziğe ve şiire ilgi duymaya başlayan Işılak, ağabeyinden bağlama dersleri aldı. 12 yaşındayken ailesiyle birlikte Gelsenkirchen şehrine taşınan Işılak, İlk ve orta öğrenimini Almanya'da tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi.

İLK SOLO ALBÜM

Bu arada müzik bilgisini geliştirerek 1988'de ilk çalışmasını yaptı ve 1990 yılında kendine ait ses kayıt stüdyosu kurarak aranje bilgisini geliştirdi. 1993 yılında ilk solo albümü olan 'Kim Kime Dum Duma' ile müzik piyasasına giriş yapan Işılak, 1997'de Türkiye'ye dönerek çalışmalarına ülkesinde devam etti.

400'E YAKIN ESER YAPTI

Uğur Işılak'ın yaklaşık 20 yıllık profesyonel müzik hayatında 400'e yakın eseri bulunmaktadır. Eserlerinin müzik yönetmenliğini ve tonmaisterliğini üstlenen sanatçı, 1999 yılında “Dönen Alçak Olsun” albümüyle Türkiye'de müzik alanına iddialı bir giriş yaptı. Daha sonra Canın Olayım, Yıldırım gibi, Gelsen de bir Gelmesen de, Tek Seni Sevdim, Haydi Anadolu gibi bir çok sevilen eserlerin bulunduğu albümleri milyonlarla buluştu ve sayısız ödüle layık görüldü.

ANADOLU DEĞERLERİNİN SAVUNUCUSU

Başta Anadolu olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde konserler veren Uğur Işılak, sahne performansıyla da dikkatleri üzerine çekti, yıllardır savunduğu Anadolu değerlerini gittiği yerlere taşımayı bir ilke haline getirdi. Birçok radyo ve televizyon kanalında programlar yaparak geniş kitlelere hitap etti ve önemli yapıtlara imza attı. ‘Anadolu Değerleri’ni özümsemiş ve bunu bir hayat gayesi haline getirmiş olan Işılak, kendisini “Halk Ozanı” olarak tanımlıyor. Ayrıca Işılak, bu alanda ciddi araştırmalar ve çalışmalar yaptı.

CHP'YE DE SEÇİM ŞARKISI HEDİYESİ

AK Parti'nin seçim müziği Dombra'yı uyarlayarak bir dönem adından sıkça söz ettiren Uğur Işılak, AKP İstanbul 3. Bölge 9. sıradan milletveki adayıdır. Aynı zamanda 2002 yılında CHP'nin yurt gezilerinde kullandığı ''Haydi Anadolu'' şarkısı, şarkının söz yazarı ve bestecisi olan sanatçı Uğur Işılak tarafından partiye armağan edildi.

Eserlerinde yer verdiği vatanseverlik, tasavvuf ve aşk gibi unsurlarla sadık bir hayran kitlesi olan Işılak, ''Haydi Anadolu'' adlı parçasını 1999 yılı sonunda besteledi ve 2000 yılında çıkardığı 3 parçadan oluşan ''Söyleyeceklerim Var'' albümünde kullandı. Şarkının, sağdan sola birçok parti tarafından kullanıldığını ifade eden Işılak, CHP'nin de bu parçayı ilk kez Anadolu sol hareketinin anlatıldığı kongrede kullandığını belirtti. Parçanın Anadolu insanını anlattığını söyleyerek CHP'nin başlattığı Anadolu sol hareketi ile Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre gibi Anadolu düşünürlerinin fikirlerini özümsediğini, bu düşüncelerle yeni bir çıkış yapan CHP ve Genel Başkanı Baykal'a bu parçayı hiçbir maddi karşılık gözetmeden armağan ettiğini kaydetti.

NE SAĞCIYIM NE SOLCU

2010 yılında kendisi ile yapılan bir röportajda, "Ben hayatımın hiçbir döneminde solcu olmadım. Ama ben sağcıyım da demedim. Kendimi sağcı olarak da tanımlamıyorum çünkü sağcılık gibi çok cılız bir kavramın içine sıkışmak istemiyorum. Aşk adına hangi tanımı yaparsanız yapın o AŞK değildir ve bununla aşkı sınırlamış olursunuz. AŞK ise özgürdür. Dolayısıyla bizim mayamızda aşk varsa bırakın tanımımızı yapıp kendimizi sınırlandırmayalım. Ama bu benim siyasi görüşümün olmadığı anlamına gelmez. Herkesin mutlaka bir dünya görüşü vardır." sözleriyle CHP'ye hediye ettiği seçim şarkısı ile kendisi hakkında çıkan "solcu" söylemlerine karşı bir açıklama yaparak aslında siyasi ideolojisinin dışında tasavvuf kültüründen etkilendiğini belirtti.

TÜRKİYE'DE SAĞCI, AVRUPA'DA SOLCU

2010 yılında yine aynı röportajda, "Ben partizan değilim ama gerçekler ortada. Benim ideolojik bir takıntım yok. Biz Avrupa’da sosyal demokratları destekleriz. Eğer ideolojik bir takıntım olsa Avrupa'da da olsa sol partiyi desteklemem. Ama Avrupa’daki sosyal demokrat buradaki gibi statükocu değil ki. Avrupa’daki sosyal demokrat çeteleri savunmuyor ki. Oradaki sosyal demokrasi ile ülkemizdeki nerdeyse taban tabana zıt. 15 yıldır Türkiye’deyim ve olanları yakından takip ediyorum. Çevremde arkadaşlarımla bir araya geldiğimde de bu konuları oturur konuşur, analiz ederiz. Ben gördüklerime ve yaşadıklarıma inanırım. Kimse hariçten gazel okumasın! " sözleri ile Almanya'da doğan ve 20 yıl orada yaşayan bir Türk vatandaşı olarak hakkında yöneltilen siyasi ideoloji karmaşası iddialarını böyle cevapladı.

TELEVİZYON PROGRAMCILIĞI DA YAPTI

Uğur Işılak, 2008 – 2010 yılları arasında Atv Avrupa kanalında “Yıldırım Gibi” daha sonra “Söz Pazarı” ve TRT Haber kanalında Serdar Tuncer ile “Yeni Şeyler Söylemek lazım” isimli programlar yaparak halkın takdirini toplamış ve çeşitli kuruluşlar tarafından ödüle layık görüldü. Aynı zamanda Uğur Işılak'la Ozanca (Kanal 7 Avrupa), Meram'da iftar (Kanal 24, Sun TV, Konya TV, KTV, ÜNTV) gibi programlar ile de hayran kitlesini arttırdı.