Umre'ye giden Mesut Özil Almanya'da ırkçı partinin hedefinde
Detay Haber

Umre'ye giden Mesut Özil Almanya'da ırkçı partinin hedefinde

Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD'nin Fransa'daki Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde, göçmen kökenli Alman Milli Futbol Takımı yıldızlarına karşı başlattığı ırkçı kampanyaya bir yenisi eklendi. AfD Genel Başkanı Frauke Petry, İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal forması giyen ve Alman millilerin yıllardır en önemli oyuncularından olan Mesut Özil'in Umre ziyaretini eleştirdi.

ÖZEL YAŞAMINA DA KARIŞTILAR

Özil'in Umre'de çektirdiği fotoğrafı facebook sayfasına koymasını konu eden Petry, "Özil'in bu fotoğrafla siyasi olarak neyi hedeflediği sorgulanabilir" derken, futbolcunun özel yaşamına da karışarak, "Şeriat kanunlarına göre yaşamıyor. Birlikte olduğu kadınlar başörtüsü takmıyor" şeklinde fikir belirtti.

Umre'ye giden Mesut Özil Almanya'da ırkçı partinin hedefinde

"UMRE ZİYARETİ VATANSEVERLİĞE AYKIRI"

AfD lideri, "Gençlere örnek olmayı hedefleyen birinin maçlardan önce Alman Milli Marşı'na eşlik etmemesi de yanlıştır" dedi. Geçen günlerde de AfD milletvekillerinden Andrea Kersten, Mesut Özil'in Umre ziyaretini "vatanseverliğe aykırı bir hareket" olarak tanımlamıştı. Almanya için Alternatif Partisi'nin en tanınan isimlerinden Başkan Yardımcısı Alexander Gauland da konuyla ilgili tartışmalara katılarak, "Alman Futbol Takımı, artık klasik anlamda milli kimliği temsil eden bir takım değil" diye konuştu.

Özil'in Umre ziyaretini "kabul edilmesi zor bir olay" olarak tanımlayan siyasetçi, "Aynı tavrı memurlar, öğretmenler ve kanaat önderleri gösterdiğinde, onların Alman demokrasisine ve anayasaya mı yoksa siyasi İslam'a mı inandıklarını sorgulamak gerekli" şeklinde bir açıklama yaptı.

BOATENG'E DE SATAŞTILAR

Gauland geçen hafta takımın siyahi milli yıldızı Jerome Boateng için de ırkçı ifadeler kullanarak, "İnsanlar, Boateng'i futbolcu olarak beğeniyorlar, ama onun gibi birini komşu olarak istemiyorlar" demiş, ardından sözlerinin yanlış anlaşıldığını, kendi fikrini değil, başkalarının düşüncelerini ifade etmek istediğini savunmuştu.

Babası Ganalı, annesi de Alman olan Boateng'e Başbakan Merkel sahip çıkarak, Gauland'ın sözlerini 'bayağı' ve 'üzücü' olarak niteledi.

Umre'ye giden Mesut Özil Almanya'da ırkçı partinin hedefinde

MESUT ÖZİL'İN AÇIKLAMALARI

AfD'nın dışlayıcı açıklamaları konusunda fikri sorulan Mesut Özil ise, "İnsanlara sürekli olumsuz gözlerle bakan kişiler hep vardı ve var olacak" derken, futbola odaklandığını ve bir sporcu olarak işini iyi yapmaya çalıştığını vurguladı.

28 yaşındaki yıldız oyuncu, doktorlardan aldığı tavsiye üzerine turnuva boyunca oruç tutmayacağını da söyledi.

Alman Milli Takımı'nın ikinci kaptanı ve kalecisi Manuel Neuer, göçmen kökenli futbolcu arkadaşlarına sahip çıkarak, "Mesut inançlı biri. Eğer Umre ziyaretindeki duaları bizim başarımıza katkı sağlayacaksa, bundan güzel bir şey olamaz" dedi.

Spor çevreleri Alman milliler arasındaki göçmen ve Müslüman kökenli oyunculara yönelik dışlayıcı tartışmaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğinden yola çıkıyorlar. Almanya hemen her uluslararası turnuva süresince, takımdaki Özil, Sami Khedira, İlkay Gündoğan ve Lucas Podolski gibi yıldızların maçtan önce milli marşı neden söylemediklerini tartışırken, muhafazakâr politikacılar, karşılaşmalardan önce milli marşı söylemeyen oyuncuların takıma çağrılmamasını talep ediyor.