Washington’un tek Türk polisi Rizeli Hakan

Washington’un tek Türk polisi Rizeli Hakan

GREEN Card Lottery' ile 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Rizeli Hakan Hüseyin Karaali, Washington DC'deki polis akademisini bitirerek kentte görev yapan tek Türk polisi oldu.

KABUL ETMELERİ 2.5 YIL SÜRDÜ

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Emniyet Müşaviri, eski Bursa Emniyet Müdürlerinden Halil Yılmaz, Karaali'nin Washington'daki yemin törenine katılarak kendisini ilk kutlayan Türk yetkili oldu. Halil Yılmaz, töreni sosyal paylaşım sitesi twitter'dan da duyurdu. 11.5 yıldan beri Amerika'da olduğunu söyleyen Karaali, polis akademisine kabul edilmesinin 2.5 yılını aldığını belirtti.

"MÜSLÜMAN OLMAM İŞE YARIYOR"

Karaali, 21.30- 06.00 saatleri arası çalıştığını, Salı ve Çarşamba akşamları da izinli olduğunu belirtti. Türk olmasının hiçbir olumsuz etkisini görmediğini de vurgulayan Karaali, "En çok Müslüman olmam işime yarıyor. Bir olaya müdahale ederken, işi ırkçılığa çekmeye çalışana soyadımı göstermem yetiyor" diye konuştu.

YALAN MAKİNESİNE BİLE BAĞLANMIŞ

Akademiye kabul edilmesinin 2.5 yılını aldığını kaydeden Karaali polisliğe gidiş sürecini şöyle anlattı: "Başvurudan sonra İngilizce yeterlilik sınavını geçtim. Ondan sonra bayağı bir geçmiş araştırması yaptılar. Yalan makinesi bağlanmaktan tut, fiziksel yeterlilik, dürüstlük ve psikolojik sağlamlık testleri. Daha sonra beni cep telefonumdan arayıp, 'Tebrikler Sayın Karaali, Washington DC Polis akademisine kabul edildiniz' diye haber verdiler. Ben oradan sonrasının, sadece hazırlanma kısmı olduğunu zannediyordum. Nerede 2 büyük fiziksel, 17 akademik test, silah eğitimleri, testlerden geçtim ve sonunda mezun olmayı başardım."

TÜRK POLİSİNE ÖNERİLER

Karaali, Türk polis teşkilatıyla hiçbir ilişkisinin olmadığını, ama işin içinde olunca aksayan yönlerini görmeye başladığını kaydederek şunları anlattı: "Çünkü gazete ve TV de gördüğüm kadarıyla, Türk Polis Teşkilatı'nın polis memurları lehine acil olarak yapılması gereken değişiklikler var. Özelikle polisin kendi güvenliği için. En başta o tutukluyu önden kelepçelemek deliliğine son vermek gerekir. Kesinlikle eller arkadan kelepçelenmeli, mahkemeye elleri kelepçesiz getirip götürmeler, öyle yanlış uygulamalar ki."

"POLİSİ İTMEK TUTUKLANMA NEDENİ"

Polisin kavgaya müdahale ederken, tarafları sakinleştirmekle uğraşmasına da bir anlam veremediğini belirten Hakan Hüseyin Karaali şöyle devam etti: "Polisi itmeye çalışıp kavgaya devam etmek isteyenler veya polis soru sorarken takmayanlar çok garip. Sadece bunlardan biri Amerikada direkt tutuklanma nedeni. Polisin işi her ne sebeple olursa olsun kavga edene, toplumun huzurunu bozana fırsat vermemek. Hele aile içi olaylarda hiç taviz yok. Sistem, uzak durma emri ve takibi, telefon açmayı, mesaj atmayı bırak, üçüncü kişiler aracılığıyla görüşmeyi yasaklıyor. Sıkıysa aksi şekilde davran. Mutlaka hapistesin. En güzeli saldırıya uğrayan 'yok davacı değilim' dese bile tutuklusun. Devlet kendine yapılmış kabul ediyor."