Yapay zekalı pilotsuz uçaklar yolda
ensonhaber.com

Yapay zeka kullanan pilotsuz uçaklar üzerinde çalışmalar devam ederken bu uçakların ne kadar güvenli olduğu konusunda şimdiden tartışmalar başladı. Aslında günümüzde Drone adı veirlen uçaklar kendi kendine uçabiliyor, fakat aynı teknolojiyi normal uçaklarda kullanmak epey zor olacak gibi görünüyor.

uçak

Havacılık devi Airbus, birkaç yıldır bu teknoloji üzerinde çalışmalar yürütüyor. 20 Ocak Pazar günü Almanya'nın Münih kentindeki Dijital Yaşam ve Tasarım konferansında konuşan şirketin baş teknoloji sorumlusu Grazia Vittadini, Airbus’un yapay zekasının, yakında tamamen pilotsuz uçaklara geçecek kadar ilerlemesini umduğunu söyledi.

uçak

Günümüzde çoğu hava yolu şirketi, uçaklarda iki pilot görevlendiriyor. Ancak Airbus, bu iki pilottan bir tanesinin yerine tamamen bilgisayar sistemleri kullanmayı düşünüyor. Böylelikle pilotsuz uçaklar için ilk adımı atacak olan Airbus, daha sonra diğer pilotun yerine de aynı sistemi kullanarak tamamen kendi kendine uçabilen uçak geliştirmek istiyor.

airbus

Pilotsuz uçaklar, hava yolu şirketlerinin pilot maliyetini azaltacağı gibi, verimli bir şekilde uçuş gerçekleşeceği için yakıt tasarrufu da sağlaması bekleniyor. Ancak bu teknolojinin önündeki en büyük engel, yolcuları bu uçaklara binmeye ikna etmek olacak. Yeni araştırmalara göre yolcuların yüzde 54'ü, pilotsuz uçaklar daha ucuz olsa bile, pilotlu uçaklara binmeyi tercih edecek.

airbus

Bütün bu nedenlerden dolayı yolcu uçaklarından önce kargo uçaklarına bu teknolojiyi getirmeyi amaçlayan Airbus, teknoloji geliştikçe ve pilotsuz uçuşların sayısı arttıkça, yolcuların da pilotsuz uçakları daha sık kullanacağını düşünüyor.