Yargıtay Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit seçildi

Yargıtay Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit seçildi

Yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan'dan boşalan Yargıtay Birinci Başkanlığı için seçim yapıldı.

İLK TURDA SEÇİLDİ

Seçimde, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi yarıştı. İlk turda 280 oy alan Cirit, Yargıtay Birinci Başkanı oldu.

Diğer adaylardan Gökçen 55, Ertosun 98, Altınok 36, Ekmekçi 13 oy aldı. Seçimde 11 oy boş çıktı, 9 oy da geçersiz sayıldı.

Yargıtay Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit seçildi

ERDOĞAN'IN KİMSİN SEN DEDİĞİ BAŞKAN GİTTİ

Yargıtay'ın eski başkanı Ali Alkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay törenlerine katılmama kararı üzerine "Gelmezse kendisi bilir" demişti. Erdoğan ise bunun üzerine Ali Alkan için "kimsin sen" ifadelerini kullanmıştı.

CİRİT BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Yaş haddinden emekli olan Ali Alkan'ın yerine Yargıtay Birinci Başkanlığı için yapılan seçimde, 280 oy alarak başkan seçilen Cirit, seçimin ardından Hukuk Genel Kurulu Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Cirit, kendisine onurlu ve çok zor bir görev verildiğini, bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olmaya çalışacağını ifade etti.

Alkan'ın veda konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı'nın "memleket" şiirini okuduğunu hatırlatan Cirit, "Ben de Türk halkının teveccühüne layık olan, birlik beraberliği temin eden, salt adaleti, gerçek adaleti tesis eden bir Yargıtay özlemiyle konuşmama başlıyorum" diye konuştu.

"BİZ DAHA ZOR BİR NÖBET TUTACAĞIZ"

Cirit, "Sayın Alkan, 'Yargıtayda ben 4-6 nöbeti tuttum' diyor. Biz 12-2, daha zor bir nöbet tutacağız ama Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühünü, saygınlığını, en üstlere çıkarmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Gerek ilk derece yargısının, gerekse yüksek yargının yapısal, fiziksel sorunlarının bulunduğunu belirten Cirit, bunun yanında son dönemlerde Anayasa'ya göre eşitler arasında eşitsizlik meydana getiren bir yapısı olduğunu söyledi.

"KUVVETLER AYRILIĞI OLMAZSA OLMAZIMIZDIR"

Yüksek yargının Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştaydan oluştuğunu hatırlatan Cirit, şunları kaydetti:

"Bunlar, eşit ve birbiriyle uyumlu çalışan erkler, mahkemelerdir. Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında, alana müdahale edilmemek koşul ve şartıyla bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Anayasamızın gerekçesinde tanımlandığı gibi, kuvvetler ayrılığı aynı ahenkli bir orkestranın bestesi gibi kimisi keman çalar, kimisi piyano çalar ama sonunda güzel bir beste çıkar. Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbiriliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir. Türk halkının güvenine, yargı olarak, son zamanlarda düşen güvenine layık olmaya çalışacağız. Bu konuda önemli görevler düşmektedir. Bu önemli görevleri de arkadaşlarımla birlikte yerine getireceğim. Dört kıymetli arkadaşımla yarıştım. Onlar da birbirinden değerli, çok kıymetli, birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızdır."

Cirit, konuşmasının sonunda, Yargıtayın teveccühüne en iyi şekilde layık olmaya çalışacağını yineledi.

Yargıtay Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit seçildi

Yargıtay Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit seçildi