Yayıncılar ve mağazalar arasında kitap dağıtım krizi
ensonhaber.com

Yayıncılar; dövizdeki artış, kâğıt maliyetleri, dağıtımcı payı derken çok zor bir dönem geçiriyorlar.

Yayıncılar Birliği’nin paylaştığı verilere göre, aralık ayında son 5 yılın en düşük kitap üretimine tanık olduk.

YAYINCI VE DAĞITIMCI KRİZİ

Bu gelişmeler, elbette yayıncıların ayakta kalmasını çok zorlaştırıyor. Son dönemde, tüm medyada yer bulan ve Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar ve Yılmaz Erdoğan’ın da içinde olması nedeniyle herkesin haberdar olduğu krizin, çok daha kötüsü yayıncılarla, dağıtımcılar yani zincir kitap mağazaları arasında yaşanıyor.

Yayıncılar ve mağazalar arasında kitap dağıtım krizi

ZİNCİR MAĞAZALARININ İNDİRİM TALEBİ

Zaman zaman kitabın üzerinde yazan fiyat üzerinden yüzde 70’lere varan indirim isteyen zincir mağazalar, bunun dışında ciro primi, lojistik payı, raf ücreti, web satış iskontosu gibi ekstra maliyetlerle yayıncının eline geçen miktarı oldukça azaltabiliyorlar.

Yayıncılar ve mağazalar arasında kitap dağıtım krizi

"10 TL'DEN 2 YA DA 3 TL BİZE KALIYOR"

Örneğin "10 TL’lik bir kitabın sadece 2 ya da 3 TL’si yayıncının eline kalıyor." diyor bir yayınevi sahibi. "Üstelik bu gelirle siz kitabın matbaa maliyetini, yazar telifini ve varsa yurt dışı ödemelerini yapmak zorundasınız." diye ekliyor.

YÜKSEK İNDİRİM YAPMAYA ZORLANAN YAYINEVİ

Görüntü itibariyle bu durumun iki sonucu var. Yüksek indirim yapmaya zorlanan yayınevi, ya yayın kalitesini aşağıya düşürüyor ya da sektörden çıkıyor.

Bu durum birçok yayınevini, yazar finansmanıyla kitap yayınlamaya götürüyor ki, bu da sadece parası olanın yazar olabileceği yeni bir dünya doğuruyor.

Yayıncılar ve mağazalar arasında kitap dağıtım krizi

YAYINCI BİRLİKLERİ YAYINCILARIN TARAFINDA OLMALI

Yayıncılığı zor günler bekliyor gibi görünüyor. Sorunu çözebilecek asıl unsur müşteri olacaktır. Okurların kaliteyi araması ise arada filtreler olduğu sürece daha zor olacak.

Hatta Yayıncılar Birliği’nin, tüm dağıtımcılara ve mağazalara karşı standart bir yaklaşım benimsemesi ve masaya oturması faydalar yaratabilir.

Yoksa bu maliyet ve sektör yapısının, yayıncılığı zorlamaya devam edeceği öngörülebilir.

Yani sadece sinema sektörü ve yapımcılar zorda değil, kitap yapımcıları da yani yayıncılar ölmek üzere…

Yayıncılar ve mağazalar arasında kitap dağıtım krizi