Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle
Özel İçerik

Hepinize bir sorum var: Uyandıktan sonra ilk yaptığınız şey nedir? Eminim sen de benim gibisin... Olmazsa olmaz alışkanlığım, telefonumu kapıp Instagram'da gezinmek olsa gerek!

21’inci yüzyıl internet çağında, elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızdaki  app uygulamalarının kuşkusuz müdavimiyiz. Bu mecralarda dönen paralarsa dudak uçuklatıyor. The Social Network filmini birçoğumuz bilir. Mark Zuckerberg’in kurmuş olduğu Facebook ile başlayan furya, bugün Instagram'ın elinde. Yeterince Mark Zuckerberg’i dinledik; size 17 ayda değerini sıfırdan 1 milyar dolara çıkaran Instagram’ın kurucusu Kevin Systorm ve Mike Krieger’den bahsedeceğim.

Yeni neslin modası: Instagram bugünlere nasıl geldi VİDEO

INSTAGRAM HİKAYESİ NASIL BAŞLADI

İlk defa 2010 yılında karşımıza çıkan Instagram, aslında tıpkı Facebook gibi bilişim tutkunu gençler tarafından kurulmuştu. Instagram’ın arkasında, ABD’nin en prestijli üniversitelerinden bir tanesi olan Stanford mezunu iki genç bulunuyor: Kevin Systrom ve Mike Krieger….

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

BAŞ KURUCU: KEVİN SYSTROM

Systrom, 30 Aralık 1983'te Boston’ın zengin bir banliyösü olan Holliston’da doğdu. Babası insan kaynakları yöneticisi olarak çalışırken, annesi de teknoloji alanında çalışan bir firma yöneticisiydi. Ailesinin varlıklı olması şansının yaver gitmesindeki tek etken değildi elbet; bu durum ona sadece ilham kaynağı olsa gerek.

(Kevin Systrom)Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

SYSTROM GOOGLE’DA, TWITTER’DA STAJ YAPTI

Systrom, Stanford Üniversitesi'nde fen ve mühendislik yönetimi okudu, stajını Odeo'daki Twitter şirketinde yaptı. Mezun olduktan sonra, Google'da pazarlama ortak ürün yöneticisi olarak bir iş buldu. Google ortamı ona birçok konuda yardım olacak, istediği uygulamanın temelindeki bilgileri verecekti. Bu kariyer CV'sinde Systrom'un fotoğrafçılık yapmışlığı da var. Bir gün fotoğraf üzerine paha biçilemez bir uygulamaya sahip olacağını kim bilebilirdi...

2009'da işinden ayrıldı ve üç yıl sonra  ürün yöneticisi olarak adlandırılan bir girişime katıldı. Systrom bu süre zarfında sosyal medya ile iyice haşır neşir olmaya başladı.

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

INSTAGRAM’IN KURUCUSU KOD BİLMİYORDU

Systrom'un bilgisayar ve kodlama konusunda resmi bir eğitimi yoktu; fakat kafasında müthiş bir fikir vardı. Facebook ona ilham kaynağı olmuştur tabii ama; onun aradığı özellikler sadece fotoğraf üzerine basit bir uygulamada toplanmalıydı. Çalıştı, ne yaptı etti, kendi kendine eski bilgilerini de tazeleyerek kodlamayı öğrendi.

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

KENDİNE BİR ORTAK BULMASI İŞLERİ HIZLANDIRDI

Kodlamayı öğrendikten sonra, ilk başta burbn adında, kullanıcıların check-in yapmasına, planlarını yayınlamasına ve facebook gibi fotoğrafları paylaşmasına izin veren bir uygulama geliştirdi. Fakat kafasındakini tam olarak uygulamaya dökememişti. İşte tam bu nokta, diğer kurucu karakterimiz Krieger'ın gemiye geldiği zamanlardı.

Yeni neslin modası: Instagram bugünlere nasıl geldi VİDEO

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

INSTAGRAM'I KURDULAR

Systrom, Krieger’e kafasındaki fikirden bahsetti. Kod konusunda kendisinden daha deha olan Krieger bu fikri sevmiş olmalı ki, hiç geciktirmeden işe koyuldular. Belki de binlerce kez kod yazıp denediler, tekrar tekrar baştan tasarladılar ama değdi: Aylarca denemeden sonra Instagram ortaya çıktı ve 2010 yılında sürüm uygulamaya kondu. Daha ilk günden tam 25 bin kullanıcı geldi!

Kevin bir gün nişanlısı Nicole'la bir sahilde yürüyüşe çıktı. Kız arkadaşı ona, fotoğraflarının daha iyi görünmesini sağlayacak filtreler eklemesinin gerektiğini söyledi. Her geçen gün yeni bir fikir üretiyordu; artık uygulama Instagram olmaya tamamen hazırdı.

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

BOOMERANG ÇILGINLIĞI

Daha yakın bir zamanda Instagram, hepimizin bayıldığı Boomerang'ı da başlattıBeş saniyelik bir saniyelik seri çekim yapabileceğiniz ve ardından ileriye dönük sessiz bir videoya dönüştürebileceğiniz bu uygulama yeni neslin vazgeçilmezi oluverdi.

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

UYGULAMAYA 7 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI

Instagram'ın büyümesi, yatırımcıların dikkatini çoktan çekmişti. Ocak 2011'de, şirket, ilgilenen yatırımcılardan yaklaşık 7 milyon dolar topladı. Bu dedikodu Facebook ve Twitter’ın da dikkatini çekti. Bu para, Instagram için çok daha fazla çalışan almaya yeterken, kurucular sadece 15 kişiyle işi götürüyordu.

TWITTER TEKLİF GÖTÜRDÜ, SYSTROM REDDETTİ

Twitter’ın kurucusu Dorsey, Odeo'daki stajyeri Systrom'u tanıyordu. Instagram onu etkilemiş olmalı ki, kendisine 500 milyon dolarlık hisse senedi teklif etti. Systrom Twitter’dan gelen bu teklifi reddetti, Instagram'ın bağımsız bir şirket olarak kalmasını tercih etti. Ta ki Facebook’a satana kadar…

FACEBOOK'UN KURUSUCU TEHLİKEYİ FARK ETTİ

Kullanıcılarının fotoğraf göndermek için Facebook'u kullanmayı bıraktığını ve bunun yerine Instagram yoluyla paylaştığını fark eden kurucu Zuckerberg, uygulamayı satın almanın peşine düştü.

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

INSTAGRAM'I SATIN ALDI

Nisan 2012’de, Zuckerberg (Facebook’un kurucusu), şirketin bağımsız bir şekilde yönetilmesinin sağlanması şartıyla Instagram’ı, 1 milyar dolara nakit ve hisse satın alma teklifi verdi. Bu durum Instagram kurucularının hayır diyemeyeceği bir teklifti. Tüm bu pazarlık sonunda Instagram, 2012 yılında Facebook tarafından satın alındı. Instagram bağımsız bir şekilde yönetilen bir şirket olarak kalacaktı. Bugün satılmaya kalksa değeri paha biçilemez.

Bu arada bir bilgi daha geçeyim: Mark Zuckerberg, 2004'te Stanford'da lisanstayken Kevin'i işe almaya çalışmıştı, ancak Kevin derecesini tamamlamak istediği için teklifi geri çevirmişti.

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

BUGÜN ÇILGINLAR GİBİ KULLANICISI VAR

Instagram bugün, 700 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip. İlk çıktığı günlerde yalnızca İOS işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilen uygulama, günümüzde android cihazlarda ve web üzerinde de kullanılabiliyor.

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle

Instagram bugünlere nasıl geldi: Tıkla izle