Yine deprem makinesi iddiası

7.2 büyüklüğündeki Van depremi sonrasında komplo teorileri bir kez daha gündeme geldi.

Vatan'dan Yiğit Can Kaytmaz'ın haberine göre; İlk siradaki iddia, Alaska'da, ABD Hava Kuvvetleri, ABD Donanması, Alaska Üniversitesi ve ABD Savunma Sistemleri Geliştirme Ajansı (DARPA) tarafından finanse edilen Yüksek Frekanslı Aktif Auroral Araştırma Programı (HAARP) tesisi yer alıyor. 1993'te kurulan HAARP yüksek frekanslı enerji çıkışları ile atmosferin iyonosfer katmanındaki değişimleri gözlüyor. Yaptığı deneylerin doğaya verdiği etkiyi izleyen HAARP resmi olarak radar sistemlerini ve iletişimi geliştirmek, petrol ve doğalgaz yataklarını tespit etmek ve olası hava saldırılarını havada imha etmek için çözümler oluşturuyor. Gayri resmi kaynaklar HAARP'ın deprem yaratabildiğini, ozon tabakasını kullanabildiği iddialarını ortaya atıyor.

BİLİMSEL BAĞLANTI VAR

NASA'nın Gelişmiş Uzayaraçları Malzemeleri yöneticisi Minoru Freund, BBC'ye yaptığı açıklamada "Depremler ile atmosfer değişimleri arasında çok yakın bir bağ kurabiliriz" dedi. ABD'nin saygın eğitim kurumlarından Stanford Üniversitesi de "Deprem uzmanları, elektromanyetik dalgaları yansıtacak miktarda iyonların bulunduğu iyonosferdeki frekansları incelemeli" diyerek, depremler ile enerji değişimleri arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.

HAARP'ın verileri daha önce de tartışmaya sebep olmuştu. 11 Mart'ta Japonya'da yaşanan 9 büyüklüğündeki depremden birkaç saat önce HAARP'ın frekans ölçme sisteminde 2.5 Hz'lik bir değişim ortaya çıkıyor. 12 Ocak 2010'da Haiti'deki 7 büyüklüğündeki deprem öncesinde HAARP'ın frekansları yayınlayan sisteminde yaklaşık 2 Hz'lik bir hareketlenme yaşandı. Önceki gün Van'daki deprem için aynı verilere bakıldığında ortaya 21 Ekim, saat 08.00'da başlayan bir hareketlenme görülüyor. Dalga yaklaşık 1.8 Hz büyüklüğünde. ABD'nin önde gelen eğitim kuruluşlarından MIT'e göre iyonosfer'e gönderilen dalgalar bir ısınmaya neden oluyor ve fay hattından radyoaktif radon gazının çıkmasını sağlayarak depremi tetikliyor.