YKS başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler
ensonhaber.com

15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları başladı.

Adaylar, başvurularını okullarından veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınav başvuru merkezlerinden yapabilecek.

YKS'DE DİKKAT EDİLECEKLER

Lise son sınıfta okuyanlar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden ve ÖSYM tarafından belirlenmiş sınav merkezlerinden yapabilir.

Mezun durumda bulunan adaylar ise ÖSYM aday işlemleri sisteminde yer alan bilgileri güncelse, başvurularını bireysel olarak ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapabilecek

Bilgiler güncel değilse, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenen başvuru merkezlerinden başvurularını yapabilirler.

YKS başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

SINAV ÜCRETLERİ

Başvuru ücretinin 7 Mart’a kadar yatırılması gerekiyor. Sadece Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) başvurulacaksa 50 TL, TYT ile birlikte Alan Yeterlilik Testi (AYT) veya Yabancı Dil Testi’nden (YDT) herhangi birine başvurulacaksa 100 TL yatırılması gerekiyor.

Her üç oturuma da başvuru yapılacaksa 150 TL olan başvuru ücretini, kılavuzda yer alan banka hesaplarına, 7 Mart Perşembe günü mesai bitimine kadar yatırabilir. Başvurunun geçerli olması için sınav ücretinin mutlaka yatırılması gerekiyor.

YKS başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

GEÇ BAŞVURU GÜNÜ

Belirtilen başvuru tarihleri içinde sınava başvuramayanlar 19 Mart’ta ‘geç başvuru günü’nde işlem yapabilecek.

Geç başvuruda, her oturumun (TYT, AYT, YDT) bedeli 75 TL. Sınav ücretinin, mutlaka aynı gün ödenmesi gerekiyor. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvurusu, geçersiz sayılacak.

12 Şubat-6 Mart tarihleri arasında YKS’nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıranlar, geç başvuru gününde herhangi bir değişiklik yapmayacak.

2018 TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde, 2019 YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018 TYT puanını, 2019 YKS yerleştirmelerinde kullanabilecek.

Ancak bu adayların 2019 YKS’ye başvuru yapmaları zorunlu. YKS başvuru ücreti olarak da 20 TL yatırmaları gerekiyor. Bu adaylar, geç başvuru gününe kalırsa da 30 TL ödeyecek.

YKS başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

SINAV İKİ GÜNDE YAPILACAK

15 Haziran Cumartesi günü TYT, saat 10.15’te başlayacak ve 135 dakika sürecek. 16 Haziran Pazar günü sabah oturumunda AYT yapılacak. AYT, 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Aynı gün öğleden sonra saat 15.35’te YDT olacak. YDT de 120 dakika sürecek.