Yüksek kiralar şirketleri taşınmaya zorluyor

maslak

Son dönemde yeni şirket taşınmaları sık sık gündeme gelmeye başladı. Pek çok şirkette hızlı bir taşınma süreci yaşanıyor. Bu noktada taşınma hareketini tetikleyen üç ana faktör var. Birincisi, operasyonel işleri yoğun olan firmaların daha ucuz ofis bölgelerini tercih etme eğilimi. İkincisi, belirli bir büyüklüğe gelen ancak mevcut ofisinde yeterli büyüme imkanı sağlayamayan firmaların yeni ve daha büyük bir ofise taşınma eğilimleri söz konusu. Üçüncüsü ise özelikle son 1,5 yıldır artan kurların etkisiyle, merkezi yerlerde yabancı para cinsinden kira ödeyen firmaların maliyetlerini azaltmak adına bir dış çepere taşınma eğiliminde olmaları.

BLOK KİRALAMA YAPILIYOR

Avrupa Yakası'nda bulunan ofisler, Şişli-Zincirlikuyu, Levent-Maslak aksında Büyükdere Caddesi üzerinde yoğunlaşmış durumda. Ekonomist'in haberine göre; yüksek oranda talep gören ofis bölgeleri, İstanbul'un merkezi iş alanı (MIA) olarak adlandırılıyor. Avrupa Yakası toplam A sınıfı ofis stokunun 2016 yılı ikinci çeyrek itibariyle yaklaşık 2,6 milyon metrekare civarında olduğunu söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, ofis kullanımında Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na bir yöneliş bulunduğuna dikkat çekiyor. Anadolu Yakası'nın özellikle finans, bankacılık ve hizmet sektörleri için gözde bölgelerden olduğunu dile getiren Şehirli, "Anadolu Yakası'nda ise A sınıfı ofis stoku 2016 yılı ikinci çeyrek itibariyle yaklaşık 1,8 milyon metrekare civarında" diyor.Sanayi, kimya ve ilaç şirketlerinin son yıllarda özellikle Kozyatağı ve Ümraniye bölgesinde yer almaya başladıkları göze çarpıyor.

YENİ MİA'LAR OLUŞUYOR

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu ise MIA kavramının yeni gelişen projelerle şehrin değişik merkezlerine kaydığını söylüyor. Kolcuoğlu, ofis piyasasında yıldızı parlayan Ümraniye-Ataşehir-Kozyatağı bölgelerinin ulaşım bağlantılarına yakın olması ve Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro hattının açılmasıyla birlikte cazibesinin daha da artacağını söylüyor.Avrupa Yakası'nda ise kur etkisi, toplam ödenen kira ve ortak alan gideri gibi kalemlerden tasarruf etmeyi amaçlayan kiracıların tercih ettikleri yeni ofis bölgelerinin Kağıthane ve Maslak olduğu göze çarpıyor.