Yurdun dört bir yanında Ankara'ya gidiş engelleniyor

Yurdun dört bir yanında Ankara'ya gidiş engelleniyor

Yurdun çeşitli noktalarından başkent Ankara'daki 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak için yola çıkan gruplar polis engeliyle karşılaştı.

CHP'LİLER İZMİR 'DEN ÇIKAMADI

Ankara'da düzenlenecek olan CHP'nin Cumhuriyet yürüyüşüne katılacak olanları götürecek olan 10 otobüs, çeşitli gerekçeler gösterilerek hareketlerine izin verilmedi. Hazırlıklarını tamamlayıp otobüslerin kalkışlarını bekleyen CHP'liler duruma tepki gösterdi. Ankara'da düzenlenecek olan Cumhuriyet yürüyüşüne gidecek olan CHP'nin öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteklediği vatandaşlar saat 22.30'da İzmir saat kulesi önünde toplandı. Ankara'ya gidecek CHP'lilerin herhangi bir engelleme ile karşılaşmaması için CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Birgül Ayman Güler ve Hülya Güven'de hazır bulundu. Saat 23.00'de hareket etmesi gerek 10 otobüs, fahri yolcu sigortası, ceset torbası gibi çeşitli gerekçeler gösterilerek polis tarafından hareketleri engellendi. Farklı ilçelerdeki otoparklara çekilen ve burada kontrolleri süren otobüslerin kalkışının yasalara aykırı olarak engellendiğini öne süren CHP'liler duruma tepki gösterdi.

Ankara'ya gidiş engellendi

Yurdun dört bir yanında Ankara'ya gidiş engelleniyor

İZİN VERİLMEYİNCE TAKSİM'DE OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Türkiye Gençlik Birliği üyesi yaklaşık 200 kişi, Ankara'da yapılması planlanan Cumhuriyet mitingine gitmek üzere Taksim Meydanı'nda toplandı. Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan grup, kendilerini Ankara'ya götürecek otobüslerin Taksim Meydanı'na çıkmasının polis tarafından engellendiğini belirterek eylem yaptı. İstanbul'un diğer bölgelerinden Ankara'ya gitmek için toplanan Eğitim-İş Sendikası üyesi yaklaşık 40 kişi de engelendiklerini belirterek Taksim'e geldi. Grup adına konuşma yapan TGB İstanbul İl Başkanı Olgu Özdemir, Ankara'ya Cumhuriyet buluşmasına gitmek için toplandıklarını ancak sivil polisler tarafından engellendiklerini söyledi. Ankara'ya gitmek için gelenlerin arasında bulunan tiyatro sanatçıları, Ali Erkazan, Füsun Demirel ve Suzan Aksoy da karşılaştıkları durumu protesto etti. 'AKP halka hesap verecek', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' şeklinde slogan atan grup daha sonra İstiklal Caddesine doğru yürüyüşe geçti. Burada bir süre oturma eylemi yapan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

AVCILAR'DAN ÇIKAMADILAR

Avcılar CHP İlçe binası önünde saat 23.00'da toplanan 200 kişilik bir grup da, Ankara'da düzenlenmesi planlanan 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak için 4 otobüs ve 3 minibüsle İstanbul'dan yola çıkmak istedi. Polis ekipleri seyahat evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle otobüs ve minibüsleri durdurdu. CHP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının üyelerinden oluşan 200 kişi otobüslerden inerek durumu protesto etti. Ellerinde Türk bayrakları bulunan grup, “Mustafa Kemal'in askerleriyiz", “Vatan sana canım feda", “Susma sustukça sıra sana gelecek" şeklinde slogan attı. Bu sırada CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum gruba destek vermek için Avcılar CHP İlçe binası önüne geldi. Batum yetkili polis müdürleriyle bir süre konuştuktan sonra grup üyelerine Taksim Meydanı'na gitmeleri çağrısında bulundu. Bunun üzerine 200 kişi slogan atarak Taksim Meydanı'na doğru yola çıktı.

SÜHEYL BATUM: AMAÇ ANKARA'YA GİDİŞİ ENGELLEMEK

Grupla birlikte Taksim Meydanı'na gideceğini belirten Süheyl Batum, “Araçları buradan kaldırdığımız anda şehrin çıkışında tutacaklar. Her yerde bu durum var. Otobüslerin evrakları eksik çıkartmıyoruz diyorlar. Buradaki amaç Ankara'ya gidişi bir şekilde engellemek" diye konuştu. Manisa'da TGB'li gençlere polis engeli

MANİSA'DA TGB'Lİ GENÇLER ENGELLENDİ

TGB Manisa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen, 22 kişinin katıldığı Ankara yolculuğu da polis engeline takıldı. Otogardan Ankara'ya hareket eden gençlerin bulunduğu otobüs, Manisa çıkışında, Turgutlu yolunun çevreyoluna bağlandığı mevkide, polis ekipleri tarafından durduruldu. Emniyet görevlileri, İçişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Mustafa Demirer'in imzasıyla tüm illere gönderilen genelge doğrultusunda Ankara'ya hiçbir ilden toplu halde hareket izni verilmediğini dile getirdi. TGB'li gençlerin Manisa çıkışında durdurulduğunun haberini alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, gençlerin yanına gelerek, seyahatin engellenme nedeni hakkında bilgi aldı. İçişleri Bakanlığı'nın tüm illerdeki emniyet müdürlüklerine gönderdiği genelge doğrultusunda seyahatin engellendiğini belirten CHP'li Milletvekili Özel, "Gönderilen genelgede TGB, ADD, Cumhuriyetçi Kadınlar gibi bazı sivil toplum örgütlerinin isimleri yer alıyor. İsimler yer alan sivil toplum örgütlerinin Ankara'da toplu bir eylem yapacağı gerekçesiyle tüm illerde Ankara'ya ismi belirlenen örgütlerin seyahatleri yasaklanmış. Anayasa göre seyahat özgürlüğünüz kısıtlanması kanunlara uygun değil. Kanunsuz bir emir. Ancak yazılı bir emir geldiği için emniyetin yaptığı iş kanuni bir iş" dedi. Gençlerle birlikte otobüsün içinde olan TGB Manisa İl Temsilcisi Sena Gökdağ, kendilerinin Ankara'ya Anıtkabir'i ziyarete gittiklerini ve seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmasının kanunsuz olduğunu dile getirdi. TGB'li Gökdağ, Ankara'ya gidişlerinin engellenmesini protesto etmek için sabaha kadar merkez Manolya Meydanı'nda oturma eylemi yapacaklarını söyledi. Gökdağ'ın açıklamasını ardından gençler Manolya Meydanı'na otobüsle gelerek saat 02.30'da oturma eylemine başladı. Eyleme CHP'li Özel, Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Nejdet İnce de katıldı.

BALIKESİRLİLER DE ANKARA'YA GİDEMEDİ

Balıkesir'den Ankara'daki Birinci Meclis önünde yapılacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına gitmek isteyen 45 kişilik grup otobüs daha önce anlaşılan otobüsün gelmemesi ve diğer firmalarda da yer olmaması nedeniyle Ankara'ya gidemedi. Balıkesir'den Ankara'ya gidecek olan sivil toplum örgütleri, kendilerini götürecek otobüsün polis tarafından engellendiğini söyledi. Saat 23.00'te Balıkesir'den Ankaraya hareket edecek otobüs gelmeyince, gruptakiler seyahat firmalarına telefon ederek otobüs bulmaya çalıştı. Ancak hiç bir otobüsün gelmemesi üzerine yaklaşık 2 saat bekleyen grup, evlerine dönmek zorunda kaldı.

YALOVA DA ENGELLENDİ

Yalova'dan Ankara'da sivil toplum örgütlerinin düzenleyeceği 29 Ekim Yürüyüşü'ne katılmak isteyenlerin Yalova Valiliği ve Yalova Emniyeti Müdürlüğü tarafından engellendiği iddia edildi. Kiraladıkları toplu taşıma araçlarının engellediğini ileri süren ADD üyeleri durumu protesto etti. Ankara'daki yürüyüşe destek vermek için Yalova'dan yola çıkmak isteyen grup, Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Koru beldesinde toplanarak, kiraladıkları toplu taşıma araçlarına izin verilmediğini ileri sürerek duruma tepki gösterdi. Koru Belediyesi önünde toplanan grup adına bir konuşma yapan ADD Yalova Şube Başkanı İsmail Bayraktar, ayarladıkları araçların emniyet tarafından engellendiğini iddia etti.

MALATYA'DA ENGELLEME

Malatya'da da Ankara'ya gitmek üzere üç otobüs halinde hareket eden CHP heyeti, şehir çıkışında polis tarafından durdurularak tek tek kimlik kontrolü yapıldı. GBT sorgulamaları yapılan partililerle polis arasında zaman zaman tartışmalar çıktı. Partililer uzun süredir polis noktasında bekletildi.

ADANA'DA MEMURLARA ENGELLEME

Ankara'da eski TBMM binası önünde düzenlenecek olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasına gitmelerinin İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle engellendiğini iddia eden Birleşik Kamu İş Sendikası'na bağlı memurlar Adana'da basın açıklaması yaptı.

Antalya ve Gaziantep'te de otobüslere izin verilmedi.