7 soruda Cerattepe'deki maden projesi
AA

Eti Bakır AŞ'den yapılan açıklamada, "bölgede madenciliği engelleyecek mahkeme kararı yok" vurgusu yapılırken, kamuoyunda tartışılan Cerattepe konusundaki sorulara şirket yetkililerince verilen yanıtlar ise şöyle:

CEVHER NASIL TAŞINACAK?

Cerattepe madeninden çıkarılacak bakır madeninin teleferik hattı ile Artvin-Borçka Karayolu'nda bulunan Zelosman Yükleme İstasyonuna getirilmesi ve buradan da proje sorumlusu şirketin Murgul ilçesindeki flotasyon tesisine nakledilmesi planlanıyor. Kapalı ocak yeraltı yöntemiyle üretilecek bakır cevheri tünelin girişine getirildikten sonra teleferik ile bölgeden taşınacak.

KAÇ TANE AĞAÇ KESİLECEK?

Maden çalışmaları için teleferik sistemi dahil 3 bin 500 ağaç kesilecek, bunun üç katı kadar ağaç maden faaliyetinin sona ermesinin ardından dikilecek.

SİYANÜR KULLANILACAK MI?

Çıkarılan bakır cevherinde zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür kullanımı söz konusu olmayacak.

7 soruda Cerattepe'deki maden projesi

HEYELAN SÖZ KONUSU OLUR MU?

Heyelan tehlikesinin olmadığı bilimsel raporla ortaya konulan bölgede, Arıca çalışma sahasında yüzey toprağı 3-5 metre kadar sıyrılarak heyelana neden oluşturabilecek yük bertaraf edilecek ve söz konusu toprak depolanacak. İşletme süresince korunacak bu toprak, işletmenin kapama döneminde sahaya tekrar serilecek ve bölgedeki ağaçlandırma bu sahanın üzerine yapılacak.

Yürütmeyi durdurma kararı var mı? Hukuki süreç nasıl işliyor?

Cerattepe projesi ile ilgili Eti Bakır AŞ ve Özaltın İnşaat Tic. ve San. şirketi arasında rödovans sözleşmesi bulunuyor. Rize İdare Mahkemesi'nin maden ihalesinin, düzenlenen ihale şartnamesinin ve arama ruhsatının hukuka uygun olduğu kararı mevcut. ÇED olumlu kararının iptali için açılan dava sonunda ÇED iptal edildi. Ancak, iptal gerekçeleri göz önüne alınarak yeni bir ÇED raporu hazırlandı ve bu rapor olumlu karar aldı.

İSTİHDAMA ETKİSİ NE OLACAK?

Cerattepe bakır madeninde 227 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor. Çimento, yedek parça ve mazot temininin bölgeden karşılanması ve yerel inşaat sektörünün canlandırılması hedefleniyor.

MADENİN KAPASİTESİ NE KADAR?

Söz konusu alanda 17 milyon tonluk bakır madeni bulunuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, madende yüzde 0,5 ile 5 arasında tenör olduğunu ve 77 bin 439 metrekarelik bir alan için izin verildiğini ifade etmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)