AB Türkiye'nin makarna ihracatını engelliyor

w

Gıda sektörünün ihracat kapısı 23. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı Worldfood, CNR Expo’da Türk gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası olarak kapılarını açtı.

DEVELÜASYON İHRACAT RAKAMLARINI DÜŞÜRDÜ

Dünya makarna pazarında önemli söz sahibi olan Türkiye’nin ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi veren Özlem Çatav Tüylek, 2014 yılında Türkiye’de kişi başına 7.5 kilogram makarna tüketildiğini ifade ederek, “Dünyada ise 2014 yılı rakamlarına göre kişi başı makarna tüketiminde 26 kilo ile İtalya ilk sırada yer alıyor. İtalya’yı 13 kilo ile Venezüella, 11.9 kilo ile Tunus izliyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan devalüasyon ihracat rakamlarının düşmesine sebep oldu. Avrupa Birliği’nin makarna ihracatında Türkiye’ye uyguladığı kota da satış rakamlarımızı çok sınırlıyor. AB ülkelerine ihracat Temmuz ayı itibariyle kotaya takıldı. Yani biz satışlarımızın sadece yılın ilk 8 ayında yapabiliyoruz ve kalan 4 ayda Avrupa ülkelerine satış gerçekleştiremiyoruz. Tüm bu etkenlere rağmen Türkiye’nin makarna ihracatı her geçen yıl artıyor” dedi.

Bu arada Türkiye’de 2014 yılında 1 milyon 315 bin 690 ton makarna üretildi. Makarna üretiminde İtalya, 3 milyon 247 bin 322 ton ile dünya genelinde ilk sırada yer alıyor. İtalya’yı 2 milyon ton ile ABD izliyor. Türkiye ise 3. sırada bulunuyor.