ABD polisi siyahiyi 8 kurşunla sırtından vurdu

abd

Güney Carolina'nın North Charleston kentinde polis Michael Slager, kaçan donanma emeklisi şüpheli Walter Scott'u sırtından vurdu. Polisin 8 el ateş ettiği olayın videosu basına sızdı. Polis Michael Slager hakkında cinayetten dava açıldı.

ARKASINDAN 8 EL ATEŞ EDİYOR

Olay yerindeki bir vatandaş tarafından çekilen ve "The Post and Courier" gazetesinin elinde olan videoda beyaz polis Slager'ın, kaçan 50 yaşındaki Scott'a arkadan 8 el ateş ettiği görülüyor.

YURTTAŞLIK HAKLARI SORUŞTURMASI AÇILDI

Scott'ın ölümüne neden olan 33 yaşındaki polis Slager, olaydan sonra gözaltına alınırken Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da videonun yayınlanmasının ardından olayla ilgili "yurttaşlık hakları soruşturması" açtı.

ABD polisi siyahiyi 8 kurşunla sırtından vurdu VİDEO

ABD polisi siyahiyi 8 kurşunla sırtından vurdu

Yerel medyada çıkan haberlerde, North Charleston'da yaşayanların daha önce kentteki 343 polis memuruyla ilgili şiddet yanlısı taktikler kullandığı konusunda suçlamada bulunduğu ve polislerin özellikle de fakir ve siyahi Amerikalıları hedef aldığı bilgisine yer verildi.

ABD polisi siyahiyi 8 kurşunla sırtından vurdu

Kentte yaşayanların yüzde 45'inin siyahi olmasına rağmen polis memurlarının sadece yüzde 18'inin siyahilerden oluştuğu belirtiliyor.

VERDİĞİN KARARLA YAŞAMAK ZORUNDASIN

North Charleston Belediye Başkanı Keith Summey da yaptığı basın toplantısında, polis Slager'in ateş ederek çok yanlış bir karar verdiğini belirterek, "Şayet yanlış bir karar verirsen, siperin arkasında olduğun için sokaktaki bir vatandaş umurunda değilse verdiğin kararla yaşamak zorundasın" dedi.

Siyahilerin Gelişmesi İçin Ulusal Birlik'in (NAACP) North Charleston Şubesi Başkanı Ed Bryant ise bölge liderleri ve üst rütbeli polisler arasındaki iletişimin eski Emniyet Müdürü John Zumalt'ın görevi bırakmasından sonra iyileştiğini ancak rütbesiz polisler ile bölge liderleri arasındaki ilişkinin hala gergin olduğunu ifade etti.

SAVUNMA: ATEŞ EDERKEN TEHDİT HİSSETTİ

Polisin avukatı ise yerel medyaya yaptığı açıklamada, müvekkilinin ateş ederken tehdit hissettiğini belirtti.

Siyahi Michael Brown'un (18) beyaz bir polis tarafından öldürülmesi ve polis hakkında takipsizlik kararı verilmesinden sonra ülke genelinde protesto gösterileri gerçekleşmişti. ABD Adalet Bakanlığı'nın geçen ay yayınladığı, olaylarla ilgili raporunda Ferguson polisinin "ırkçı ön yargı" taşıdığı dile getirilmişti.

POLİSLERE VİDEO KAMERA VERİLMESİ

ABD'de daha önce de New York'ta polislerin gözaltına almaya çalıştıkları sırada siyahi Amerikalı Eric Garner'ın ölümüne neden olduğunu gösteren bir video yayınlanırken, polis memuru hakkında cinayet davası açılmamıştı.

Obama yönetimi, ABD'deki tüm emniyet birimlerinin polislerine daha fazla video kamera verilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.