ABD Senatosu Suriyeli muhaliflere desteği onayladı

senato

ABD Başkanı Barack Obama’ya Suriye’deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri ekipman sağlamak için yetki veren düzenleme önceki gün Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda ele alınmıştı. Temsilciler Meclisi’nden geçen düzenleme Demokratların çoğunlukta bulunduğu Senato’da da 22’ye karşı 78 oyla kabul edildi. Böylece Kongre'deki onay süreci tamamlanan düzenleme, Başkan Obama'nın imzasının ardından yasalaşacak.

ABD Senatosu Suriyeli muhaliflere desteği onayladı

(Senatoda yasaya karşı protestolar)

Düzenleme, hükümetin bütçe yılının sona ereceği 30 Eylül'den sonra da fonlanmaya devam etmesini öngören daha geniş kapsamlı bir harcama tasarısının içine değişiklik önergesi olarak ilave edildi. Harcama tasarısının süresi 11 Aralık'ta doluyor. Yani bu durum, Obama'ya verilen yetkininin de süresinin 11 Aralık'ta dolacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla konunun, Kongre ara seçimlerinin yapılacağı kasım ayının ilk haftasından sonraki dönemde Kongre'de tekrar gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Önerge, IŞİD'e karşı askeri güç kullanımı yönünde açık bir yetki içermezken, ABD'nin Suriye'ye muharip asker göndermesine de "yeşil ışık" yakmıyor. Önergenin Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim sağlamada Obama yönetimine sınırsız yetki verilmesinden endişe duyan Kongre üyelerinin bu endişelerini gidermeye yönelik bir takım sınırlamalar içerdiği de gözleniyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'a, Suriyeli muhaliflere yönelik herhangi bir eğitim faaliyetine başlamadan en az 15 gün önce Kongre üyelerini bilgilendirmesi ve eğitime tabi tutulan tüm muhaliflerin de geçmişinin kontrol edildiğini temin etmesi zorunluluğu getiren düzenlemede, Hagel ayrıca, programın gidişatıyla ilgili en geç 90 gün içerisinde Kongre'ye bilgi vermekle yükümlü kılınıyor.