ABD'den süper teknolojik insansız uçak

ABD'den süper teknolojik insansız uçak

Savaş gemisinden kalkmak ve gemiye iniş yapmak için özel olarak tasarlanan, ABD'nin merkez üs olarak hizmet vermeleri için başka ülkelerden izin almadan dünyanın her yerinde kullanabileceği X-47B insansız uçağının, USS George H.W. Bush'dan başarılı bir şekilde kalkış yaptığı bildirildi.

İNİŞ YAPMAYACAK

Kuyruksuz uçağın, bugünkü denemede Maryland'deki Donanma Hava İstasyonu'na iniş yapmadan önce savaş gemisine birkaç kez yaklaşacağı ancak iniş yapmayacağı belirtildi.

3 BİN 400 KM'DEN FAZLA MENZİLE SAHİP

ABD Donanması'na göre, operasyonel amaçla tasarlanmayan X-47B insansız uçağı, 12 bin metre irtifaya ve ses hızının altında yüksek süratlere ulaşabiliyor, 3 bin 400 kilometrekareden fazla menzile sahip ve nereye gideceğini bilgisayar programı söylüyor.

SİVİL İNSANLARIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLABİLİYOR

ABD'nin insansız uçak programının meşruluğu konusunda endişeler mevcut. İnsan Hakları İzleme Örgütü, silah taşıyan ve tamamen otonom olan insansız sistemlerin kullanımının ve geliştirilmesinin yasaklanması çağrısında bulunmuştu. Bazı ülkeler, insansız uçaklardan yapılan saldırıların çok sayıda sivilin ölümüne yol açtığını belirtiyor.

DONANMANIN GÖZBEBEĞİ

ABD ordusunun ve CIA'nın, dünyada keşif ve saldırı operasyonlarında silahlı Predator ve Reaper insansız uçaklarını kullandığı biliniyor. Donanmada hali hazırda silah taşımayan düşük maliyetli Scan Eagle ve daha çok helikoptere benzeyen silahlı Fire Scout insansız uçaklarını kullanıyor.

İŞTE ABD'NİN İNSANSIZ UÇAĞI

İRAN'IN İNSANSIZ HAVA UÇAĞI

Geçtiğimiz hafta İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi'nin katıldığı törenle görücüye çıkarılan Hamaseh'in ekstra gizlilik özellikleri sayesinde düşman tarafından asla fark edilemeyeceği öne sürüldü. İranlı mühendisler tarafından geliştirildiği belirtilen İHA'nın keşif yapmanın yanı sıra çok yüksekte uzun mesafe uçma ve düşman hedeflerini vurma kabiliyetine de sahip olduğu bildirildi.

UÇAK UZMANLARI DALGA GEÇMİŞTİ

İran Şubat ayında tanıttığı yerli savaş uçağı Kahhir 313 ile alay konusu olmuştu. Ahmedinejad, 'radara yakalanmama teknolojisiyle donatılan hayalet uçak' olarak tanımladığı Kahhir 313'ü dünyanın en gelişmiş savaş uçakları arasında göstermişti. Fakat uçağın görsellerini inceleyen havacılık uzmanları 'bu uçak biraz zor uçar' yorumunu yapmış, kokpitin pilotun sığamayacağı kadar küçük olduğu ve kanat yapısından dolayı uçağın havalanmayı dahi başaramayacağı tespitinde bulunmuştu.

RADARDAN KAÇAMAZ

İran'ın son silahı Hamaseh de benzer yorumlara neden oldu. Uzmanlara göre 'hayaletliği' ile ön plana çıkarılan yerli İHA'nın aslında böyle bir özelliği yok. Çünkü Hamaseh -savaş uçağı Kahhir 313'ün aksine- havalanmayı başarabilse de pırıl pırıl parlayan dış boyası, kanatlardan sarkan silahları ve korumasız ahşap pervanesi sayesinde radardan kaçmayı başaramaz.

ABD'den süper teknolojik insansız uçak