Adana Haberleri

adana

Adana, Kilikya Ovası'nın idari merkezinde, Akdeniz'den 35 km (22 mil) içeride, Seyhan Nehri üzerinde yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, 2018 yılında şehrin nüfusu 2.067.764, bölgenin nüfusu ise 2.086.188'dir.

Şehir, Erken Ortaçağda kısa süreliğine bir Ermeni krallığının başkentiydi. Ayrıca, Türk İstiklal Savaşı'nın önemli bir etkeni olan 1918 Adana Muharebesi'nin de meydanıydı. Şehir artık tarım ürünleri, tekstil, züccaciye ve işlenmiş gıdalar üreten bölgesel bir ticaret ve sanayi merkezidir. Aynı zamanda motorlu taşıt, demiryolu ve hava trafiği için bir kavşak görevi gören önemli bir ulaşım merkezidir.

Adana, doğu ve batı Anadolu sıradağlarının buluştuğu Anadolu Platosu'nun güney ucunda, ortalama 375 m (1.230 ft) yükseklikte yer almaktadır. Bölgenin iklimi sıcak ve yarı kuraktır; uzun, sıcak yazları ve soğuk, yağmurlu kışları vardır. Yıllık yağış miktarı yaklaşık 400 mm'dir (15,75 in) ve bu, çoğunlukla ekim ve mart ayları arasında yağmaktadır.

Şehir, bölgedeki Luvice konuşan insanlar tarafından Bronz Çağ'ın sonlarında, yaklaşık 3000 yıl önce kuruldu. Hitit ve Asur İmparatorlukları döneminde şehir gelişti ve Helenistik ve Roma dönemlerinde önemli bir merkezdi. Ortaçağda, şehir Tarsus, Tarson, Adana ve Dzhambul gibi birçok farklı isimle bilinirdi; Ayrıca, Haçlılar döneminde Maras olarak bilinirdi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ayas olarak bilinirdi. Türk İstiklal Savaşı sırasında şehir Adana olarak yeniden adlandırıldı.

Şehir, Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olan Çukurova Üniversitesi'nin yanı sıra, Adana Arkeoloji Müzesi ve Adana Etnografi Müzesi'nin de bulunduğu bir yerdir. Şehir, ayrıca Ulu Cami, Adana Büyük Camii (Sabancı Merkez Camii) ve Ramazanoğlu Konağı gibi önemli birçok Osmanlı dönemi binasına da ev sahipliği yapmaktadır.

Devamını Göster Devamını Gizle
Başa dön