Afganistan'daki bombalı saldırıda hedef şaştı açıklaması
AA

abd

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Türk askerlerinin bulunduğu araca düzenlenen bombalı saldırıda bir asker şehit oldu, bir asker de yaralandı. Şehit olan askerin kimliği Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül olrak açıklanırken, yaralı Piyade Uzman Çavuş Ahmet Basatlı’nın hayati tehlikesinin bulunmadığı ve hastanede tedavisinin sürdüğü aktarıldı.

"YANLIŞ HEDEFİ VURDUK" AÇIKLAMASI

Afgan yetkililer saldırı esnasında yoldan geçen bir Afgan sivilin de hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıyı Taliban üstlenirken, örgüt sözcüsü aslında Türk konvoyunu değil ABD askerlerini hedef aldıklarını duyurdu.

BAGRAM'A GÖTÜRÜLDÜ

Milliyet'in haberine göre; Saldırı büyükelçilik binasının dışında, binanın hemen yanı başındaki İran elçiliği önünde meydana geldi. Yerel saatle 08.00 sularında NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz’ı almak üzere Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığı’ndan Türk Büyükelçiliği’ne gelen iki zırhlı araca, yol kenarında duran bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi.

Saldırı, bomba yüklü aracın büyükelçilik aracına çarpması ile meydana geldi. Bomba yüklü Toyoto Corolla marka araç enkaza dönüşürken, saldırganın da öldüğü aktarıldı. İkinci araçta bulunan astsubaylar, yaralı arkadaşlarını Bagram’daki NATO üssü hastanesine götürdü.

"HEDEF YABANCI KONVOYU"

17 yaşındaki görgü tanığı Muhammed Yusuf AFP’ye, “İntihar bombacısı Toyota sedan aracın içindeydi, kendini havaya uçurunca büyük bir patlama sesi yükseldi, sonra da her yer kapkara dumanlarla kaplandı” diye konuştu. Olay yeri güvenlik kordonuna alınırken patlama sırasında Büyükelçilik lojmanlarının camları kırıldığı görüldü.

Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Eyüp Salangi açıklamasında “Hedef Türkiye büyükelçiliği aracıydı” diye konuştu. Taliban’dan yapılan ilk açıklamada ise örgüt saldırıyı üstlenerek, hedefin, “yabancıların araç konvoyu” olduğu söyledi.

ELÇİLİKLER ALARMA GEÇTİ

Saldırının ardından bölgedeki elçiliklerde alarma geçilerek güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. Türk elçiliğinin yanı sıra bölgede İran, İngiltere, Almanya’nın elçilikleri yer alıyor. İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Marziyeh Afkham, olayda yaralanan İran diplomatik temsilcisinin bulunmadığı belirtirken, saldıryı kınadı. NATO, 2014 Aralık ayında Afganistan’daki muharip görevine son vermişti. NATO askerleri, Taliban’a karşı savaşta 350 bin Afgan güvenlik gücünü eğitmeye devam ediyor.

"TÜRKLERE DÜŞMAN DEĞİLİZ"

Başkent Kabil’in yoğun koruma latındaki kent merkezinde düzenlenen saldırının ardından AA muhabirinin ulaştığı Taliban örgütünün sözcüsü Zabihullah Mücahit, saldırıyı üstlendiklerini ifade ederken, “Kabil’deki Türk Büyükelçiliği sokağından geçen ABD aracının hedef alındığını” öne sürdü. Mücahit bu açıklamanın ardından AA muhabirini arayarak yaptığı ikinci açıklamada, “Bölgeden geçen ABD’ye ait araçları hedef aldık, ölenler de ABD vatandaşı, eğer saldırı anında Türklere ait araç da bölgede varsa yanlışlıkla onlar da zarar görmüştür, bizim Türklerle düşmanlığımız yok” açıklamasında bulundu.

Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada da, “Bugün Kabil’de yapılan saldırının amacı Amerikan askerleri konvoyuydu, elçilik ya da diğer ülkelerin vatandaşları hedef alınmadı” ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)