Almanya sığınmacıların parasına el koyacak
Ajanslar

Sığınmacı akını karşısında uyguladığı ‘açık kapı’ politikası nedeniyle Berlin yönetimini sert şekilde eleştiren Bavyera eyaleti, tartışmalı bir karara imza attı.

Almanya sığınmacıların parasına el koyacak

BAVYERA EYALETİ GÖÇMENLERİN EŞYALARINI VE PARASINI ALIYOR

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya yaşanan sığınmacı akını karşısında, göçmenlerin para ve değerli eşyalarına el koyan ülkeler arasında Almanya da eklendi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in uyguladığı sığınmacı politikasına sert eleştiriler yönelten Bavyera eyaleti, kamplara getirilen göçmenlerin 750 euro’nun üzerindeki nakit para ve değerli eşyaya el konulmasına karar verdi.

Uygulama hakkında Bild gazetesine konuşan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, “Eyaletimizdeki uygulama ve sığınmacıların alacağı yardımlara ilişkin federal düzenleme İsviçre ile benzerlikler taşıyor. Sığınmacılar kamplara kayıt için geldiklerinde evrak, değerli eşya ve paralarının olup olmadığı kontrol ediliyor" dedi.

BADEN EYALETİNDE DE BENZER UYGULAMA

Benzer bir uygulamayı hayata geçiren Baden-Württemberg eyaletinde ise sığınmacıların üzerindeki 350 euro’un üzerindeki nakit para ya da değerli eşyalara polis tarafından el konabiliyor.

UYUM BAKANI ÖZOĞUZ’DAN KARARA TEPKİ

Almanya Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise uygulamayı eleştirdi. “İltica başvurusunda bulunan kişiler yardımlardan önce kendi gelir ve mal varlığını kullanmak zorunda” diyen Özoğuz, sığınmacıların sahip olduğu ziynet eşyaları ve takıların da buna dahil olduğunun altını çizdi.

Özoğuz bunlara ek olarak, iltica başvurusunda bulunanların sosyal yardım alan kişilerden daha iyi koşullara sahip olduğunu dile getirdi.

"İLTİCA BAŞVURUSUNDA BULUNMANIN BİR BEDELİ OLMAMALI"

Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde alınan kararı eleştiren bir diğer isim de Sol Parti (Die Linke) milletvekili Ulla Jelpke oldu. Der Tagesspiegel gazetesine konuşan Jelpke, "iltica başvurusunda bulunanlar, (Alman Anayasası’ndaki) temel haklarını kullanıyor. Reddedilseler bile bu hakkı kullanmanın bir bedeli olmamalı” dedi.

İSVİÇRE VE DANİMARKA

İsviçre ve Danimarka da daha önce benzer bir uygulama için harekete geçmişti. Danimarka sığınmacıların 10 bin kron üzerindeki eşyalarına el koyma kararı almıştı, İsviçre'nin de ülkeye giriş yapan sığınmacılardan bin franktan fazla para ve değerli eşyalarını teslim etmelerinin istendiği iddia edilmişti.

AB, DANİMARKA'DAN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Bu arada Danimarka parlamentosunda kabul edilen kararın ardından AB harekete geçti. Avrupa Parlamentosu’nda 108 ‘Hayır’ oyuna karşılık 108 ‘Evet’ oyu ile kabul edilen bir kararla, Danimarka’dan uygulamaya ilişkin açıklama yapmak üzere Brüksel’e bir temsil göndermesi talep edildi. BM İnsan Hakları Konseyi de Danimarka’nın sığınmacıların mal varlığını el konmasına izin veren karar nedeniyle endişe duyduğunu kaydetti.